La Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu", Târgu-Mureș - ȘCOALA ALTFEL

Distribuie pe:

Prevenirea și diminuarea fenomenului violenței din școală

Programul „Școala altfel" la Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu" din Târgu-Mureș a debutat cu Proiectul educațional „BIG-BROTHER", aflat la cea de-a treia ediție. „Educația este un vaccin contra violenței" (E.J.Olmos). De la acest motto a demarat, în anul școlar 2015-2016, un proiect educațional pentru cetățenie democratică și drepturile copilului intitulat „BIG-BROTHER", al cărui scop este de prevenire și diminuare a fenomenului violenței din școală - bullying - prin activități extrașcolare și prin conștientizarea importanței relațiilor interumane bazate pe toleranță și acceptare, susținea prof. Gabriela Șandru, director al Școlii Gimnaziale „Tudor Vladimirescu" din Târgu-Mureș. Domnia sa preciza și că proiectul se adresează elevilor claselor V-VIII și diriginților acestora în mod direct, iar în mod indirect cadrelor didactice, celorlați elevi ai școlii și părinților acestora. Rezultatele așteptate au vizat conștientizarea elevilor cu privire la consecințele actelor de violență; identificarea și reglarea emoțiilor și a comportamentului în situații problemă; formarea unei atitudini pozitive față de colegi/adulți; diminuarea numărului cazurilor de agresivitate din școală; dezvoltarea capacității de relaționare în grup, în situații concrete, în mediul școlar; implicarea părinților în activitatea de combatere a violenței din școală și din afara ei; postarea de fotografii din timpul activităților proiectului în mediul online.

„Simbolul prieteniei"

Pentru stoparea fenomenului de bullying din școală se propune ca soluție protectoratul de tip „Big-Brother": fiecare elev din clasa a VIII-a devine „un frate / soră mai mare" (Big-Brother Senior) pentru un elev din clasa a VI-a și fiecare elev din clasa a VII-a devine „un frate / soră mai mare" pentru un elev din clasa a V-a (Big-Brother Junior). Responsabilitățile fratelui mai mare includ: îndrumare, consiliere, încurajare și sprijin necondiționat, demnitate, astfel încât acesta să fie un model demn de urmat pe tot parcursul anului școlar.

În acest sens, parteneriatul este pecetluit printr-un angajament și consolidat printr-o serie de activități de educație extrașcolară pe parcursul unui an școlar: „Mesajul Anti-Bullying" (lucrările vor fi scanate și încărcate pe pagina Facebook a școlii, urmând a fi votate de comunitatea online prin LIKE), „Omul de zăpadă" (cadou de Crăciun, confecționat din șosete albe umplute cu orez), „Mărțișor călător" (realizate din hârtie prin tehnica quilling), „Rondul prieteniei" (plantare de flori pe spațiul verde al școlii) și „Inocență fără violență" (dezbatere și evaluare a proiectului).

Proiectul a debutat în acest an cu activitatea „Jurământul Big-Brother", un angajament colectiv asumat de elevi în fața profesorilor privind termenii protectoratului. Elevii au format perechi, în funcție de preferințe și afinități, și au creat împreună „Simbolul prieteniei" (o brățară, un semn de carte, rețeta prieteniei etc.) pentru a pecetlui acest angajament.

Sărbătoarea toamnei

A urmat o veritabilă „Sărbătoare a toamnei", marcată prin prepararea unor delicioase salate de fructe de către elevi. Fiecare copil s-a îngrijit să aducă de acasă fructe proaspete și bine curățate, pe care le-au feliat și tăiat cubulețe, amestecându-le cu suc propaspăt stors și servind tuturor o porție de sănătate. Și pentru că ziua întâi a „Școlii altfel" a fost despre toleranță și altruism, elevii au avut grijă să vitaminizeze întreg personalul școlii: profesori, personal didactic auxiliar și personal nedidactic!

Concurs de costume Halloween

Cea de-a doua zi a săptămânii ,,Școala altfel" a adunat elevii ciclului gimnazial în Sala de sport, unde muzica a fost la maxim, grație dlui director adjunct prof. Boczog Szabolcs, iar distracția a fost pe măsură! Activitatea fost coordonată de doamna consilier educativ, prof. Dana Raduly care a pregătit o multitudine de jocuri de socializare și de echipă, astfel încât toți elevii au avut parte de distracție și de multe premii dulci. A urmat concursul de costume pe două categorii: ,,homemade" (confecționate) și ,,rented" (închiriate). Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesori ai școlii, care nu sunt diriginți: dna director Gabriela Șandru, dna prof. Szász Melania, dna prof. Suzana Luca, dna prof. Szekely Ibolya și dl prof. Sebastian Haidu. Probele de concurs au presupus defilare și prezentarea costumului într-o manieră originală, cu puncte bonus dacă prezentarea s-a realizat și în limba engleză, Halloween-ul fiind o sărbătoare specifică culturii anglo-saxone. Au fost desemnați câștigătorii concursului Rareș Zurgălău și David Bungărdean, ambii din clasa a VIII-a. A urmat concursul de Miss / Mister Halloween, cu probe specifice, care au testat atât abilitățile concurenților (echilibru, dans, desen) și competențele de comunicare în limbile română și engleză. Câștigători au fost Mara Ban și Darius Suciu, din clasa a VI-a. Ziua s-a încheiat cu dans și ... curățenie!

„Sport și sănătate"

Programul „Școala altfel" a continuat și ieri, 1 noiembrie, cu „Sport și sănătate". Cu acest prilej au putut profita din plin de bicicletele, rolele, trotinetele sau skateboard-urile din dotare și s-au putut întrece în diverse competiții pe clase.

Astăzi, 2 noiembrie, este „Ziua Anti-Violență", care debutează cu „Mesajul anti-bullying", realizat de perechile Big-Brother. Urmează vizionarea și jurizarea filmulețelor anti-bullying realizate de fiecare clasă în perioada 15 - 31 octombrie, jocuri de socializare și de consolidare a spiritului de echipă și o prezentare susținută de dl. Ion Aleodor Roman de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș.

Săptămâna se va încheia cu „O zi cu dirigintele meu", fiecare profesor diriginte având libertatea de a planifica împreună cu elevii și părinții acestora activitățile pe care le vor derula, aflăm de la prof. Gabriela Șandru, director al Școlii Gimnaziale „Tudor Vladimirescu" din Târgu-Mureș.

Lasă un comentariu