UNITATE MODERNĂ DESTINATĂ PACIENȚILOR CARDIACI CRITICI

Distribuie pe:

Joi, 3 noiembrie a.c., în cadrul Secției Clinice Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, a avut loc deschiderea oficială a Unității de Supraveghere și Tratament Avansat al Pacienților Cardiaci Critici.

În cadrul conferinței de presă, organizată cu acest prilej, dr. Claudiu Puiac, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, a felicitat echipa prof.dr. Theodora Benedek - șef secție și prof.dr. Imre Benedek - medic primar Cardiologie, pentru eforturile depuse în realizarea modernei unități destinată pacientului cardiac critic.

Referindu-se la necesitatea înființării unității, pentru ca spitalul clinic regional să își mențină rangul de unitate 1A, managerul spitalului, Claudiu Puiac, a prezentat strategia pe care a implementat-o, pentru cele două specialități de bază - neurologia și cardiologia: ,, Ne-am gândit ca, din cele 70 de paturi ale Secției Clinice de Neurologie I, 19 paturi să fie transformate în Unitate de Accident Vascular Cerebral Acut iar, din cele 30 de paturi din structura Secției Clinice de Cardiologie, cele 10 paturi de terapie intensivă coronariană să fie transformate într-o unitate pentru supravegherea și tratamentul avansat al pacienților critici (…) La sfârșitul anului 2016, conducerea Spitalului Județean de Urgență a făcut un plan, astfel încât să demarăm lucrările pentru înființarea celor două unități, unitatea de Accidente Vascular Cerebrale Acute și respectiv, unitatea pentru supravegherea și tratamentul avansat al pacienților critici. La nivelul secției Clinicii de neurologie, au fost lucrări de compartimentare în valoare de 163.000 lei, și de asemenea de dotare cu paturi și cu monitoare de ATI. Totalul investiției la nivelul Clinicii de neurologie a fost de 793.000 lei, din care din venituri proprii ale spitalului 511.000 lei, iar venituri de la nivelul ministerului sănătății 282.000 lei. La nivelul secției Clinice de Cardiologie, lucrările de renovare au început în aprilie 2017. Am terminat parțial lucrările de renovare (…) lucrările de compartimentare și renovare au fost în valoare de 440.000 lei, în rest au fost lucrări de dotare cu aparate de înaltă performanță. În total, investiția la nivelul secției Clinice de Cardiologie a fost de 3.187.000 lei, din care 1.890.000 venituri proprii, iar venituri de la nivelul ministerului sănătății 1.297.000lei."

Prof.dr. Theodora Benedek - șef secție Clinica Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, a prezentat importanța și necesitatea deschiderii acestei unități:

,, Unitatea de terapie intensivă coronariană este un deziderat, care a necesitat foarte mult efort și foarte multă muncă din partea colectivului clinicii de cardiologie, pentru că, practic atunci când vine o urgență cardiacă, un pacient cu infarct miocardic acut este foarte important ca după ce ai asigurat tratamentul lui de urgență să beneficieze de condiții de tratament la standarde optime (…) Această unitate este dotată la cele mai înalte standarde pe plan european, a beneficiat de o renovare substanțială prin eforturile conducerii spitalului și a ministerului sănătății, care practic poate asigura tratamentul acestor urgențe cardiace la cel mai înalt nivel disponibil azi pe plan european. Este dotată cu toată aparatura necesară de ultimă generație și condiții de supraveghere intensivă a pacientului coronian (…) În urmă cu 5 ani, ministerul sănătății, printr-un ordin al ministrului sănătății a statuat necesitatea înființării acestor unități denumite Unități de Supraveghere și Tratament Avansat al Pacienților Cardiaci Critici, care sunt obligatorii pentru unitățile sanitare care derulează programul național de tratament intervențional al infarctului miocardic acut, tocmai pentru a putea asigura acestor pacienți asistență medicală la cele mai înalte standarde (…) Pentru a putea înființa această unitate, am sacrificat noi clinica de cardiologie, două treimi din teritoriul, spatiul clinicii de cardiologie, pentru a intra în renovare și a crea această unitate de urgență."

În contiuare, prof.dr. Theodora Benedek a evidențiat rolul prof.dr. Imre Benedek - medic primar Cardiologie, care a fost cel care a gândit și a depus eforturi de-a lungul a multor ani pentru a realiza această unitate, mai mult, pentru a forma specialiști, de a forma asistente care să aibă dedicație pentru supravegherea acestui bolnav, dar și pentru a forma algoritm de tratament pentru acești pacienți critici cardiaci.

Prof.dr. Imre Benedek - medic primar Cardiologie, a remarcat implicarea conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, mulțumind și pentru receptivitatea și înțelegerea importanței înființării și deschiderii acestei unități moderne. Unitatea de Supraveghere și Tratament Avansat al Pacienților Cardiaci Critici, este dotată cu echipamente de ultimă generație: monitoare care arată parametrii vitali-tensiune, puls, temperatură, frecvența respirației, presiunea intraaortică- monitoare legate la stația centrală de unde se pot supraveghea toate cele 10 paturi din salonul deschis; rampe care sunt prevăzute cu dispozitive de aspirație de secrețiii, două aparate de ventilație care pot asigura ventilația artificială, mecanică a pacientului intubat, a pacientului care este în comă, care vine în stare critică; conform standardelor există și aparat de ecocardiografie de ultimă generație, cu toate posibilitățile de ecografie; dispozitiv de contra-pulsație. Pe lista de așteptare există dispozitivul ecmo, care poate fi folosit timp de mai multe zile la un pacient care este în șoc cardiogen refractar la tratament, pompează sângele în locul inimii.

La Clinica Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, anual se internează între 800-1000 de pacienți cu infarcte miocardice acute, care alături de alte urgențe cardiovasculare vor beneficia de internare în aceste condiții la cele mai înalte standarde, în unitatea de terapie intensivă coranarieni, oferindu-li-se astfel o șansă de supraviețuire mai mare.

Lasă un comentariu