Rugăciunea, Dragostea și... Dumnezeu

Distribuie pe:

1. „Sunt învinuit că am discutat cu DUMNEZEU... Ce să fac dacă-mi vine să vorbesc cu DUMNEZEU?... Ce să fac dacă vine un timp când fără să vrei, vorbești cu DUMNEZEU?... Nu, cei care o fac pe deștepții, n-or să mă facă să mă simt jenat de faptul că nu sunt demn, că nu e treaba mea, și că nu am dreptul de a scrie o Istorie a criticii ruse; oricine din noi până la ultimul are acest drept". (Corespondență cu Pușkin).

Nicolai Vasilievici Gogol (1809-1852), prozator și dramaturg rus născut în Ukraina. S-a afirmat ca un scriitor care urmărește să redea adevărul vieții, smulgând fără cruțare vălul somptuos de pe societatea nobiliaro-birocratică a timpului său. Bielinski a menționat, drept calitate principală a creației lui Gogol „fidelitatea sa extraordinară față de realitate".

***

2. „Când te găsești pe fundul prăpastiei să nu disperi, iar dacă ai ajuns în vârful muntelui să nu amețești. Și să știți că aceasta a doua primejdie este o primejdie mai mare decât cea dintâi. Pentru că, în fundul prăpastiei apelezi la RUGĂCIUNE CA IZVOR DE PUTERE, când ai ajuns în vârful muntelui, uiți de ea".

Bartolomeu Anania (1921-2011), a fost scriitor, poet, dramaturg al literaturii românești contemporane și cleric ortodox român. Din 1993 și până la moarte a fost arhiepiscop al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

***

3. „DRAGOSTEA" împletită cu smerenia este o putere înfricoșată, mai veșnică decât oricare alta pe fața pământului, căci n-are asemănare. Zi de zi, clipă de clipă, să iei aminte la tot ce faci și să cauți să fii cumpătat." (Frații Karamazov)

Feodor M. Dostoievski (1821-1881), unul din cei mai importanți scriitori ruși, operele sale având un efect profund și de durată asupra literaturii, filosofiei, psihologiei și teologiei sec. al XX-lea

P.S. „Omul ca iarba, zilele lui ca floarea câmpului; așa va înflori. Că Duh a trecut peste el și nu va mai fi și nu se va mai cunoaște locul său."

(Psalmul 102, 15-16)

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

 

Lasă un comentariu