TRANSFUZIILE CU SÂNGE DE LA FEMEI ÎNSĂRCINATE, PERICULOASE PENTRU BĂRBAȚI

Distribuie pe:

În cadrul unui studiu finanțat de Ministerul Sănătății, Bunăstării și Sportului din Olanda, citat de descopera.ro, s-a constatat că bărbații au o rată a mortalității mult mai mare după ce primesc transfuzii de sânge de la femeile care au sau urmează să aibă copii, fiind însărcinate.

„Studiul nostru a inclus 31.118 de pacienți din Olanda, care au primit transfuzii între anii 2005 și 2015.

Donatorii au fost împărțiti în trei categorii: donatori de sex masculin în proporție de 88%, donatoare de sex feminin care nu au fost niciodată însărcinatate, în proporție de 6%, și donatoare de sex feminin care au fost însărcinate, tot în porporție de 6%.

Rata mortalității la pacienți a fost de 3.939 persoane, adică 13%. Și, din acest număr, statistic, cel mai mare grup erau bărbații care primiseră sânge de la donatorii de sex feminin care purtau sau au purtat o sarcină.

Pentru bărbații cu vârsta sub 50 de ani, această rată a mortalității a fost de 1,5 ori mai mare, iar cea mai probabilă cauză a decesului a fost un răspuns imun negativ, determinând leziuni pulmonare acute legate de transfuzie.

Transfuziile de la donatoarele de sex feminin care nu au fost niciodată însărcinate nu au fost asociate cu o creștere a mortalității în rândul destinatarilor de sex masculin sau de sex feminin. Rata mortalității pentru bărbații care au primit sânge de la astfel de donatori a fost de doar 101 decese la 1.000 de persoane.

Primirea unei transfuzii de la o donatoare de sex feminin însărcinată, comparativ cu un donator de sex masculin, a fost asociată cu o mortalitate crescută la toți pacienții, dar nu și printre beneficiarii de sex feminin.

Cu alte cuvinte, dacă sângele unei femei care a fost însărcinată a fost primit de o altă femeie, nu au creat niciun fel de complicații ulterioare. Complicațiile au apărut doar dacă primitorii au fost bărbați.

Din păcate, nimeni nu știe cu exactitate motivul pentru care sângele donat de femei care au fost însărcinate măcar o dată în viață este periculos pentru bărbați", afirmă specialiștii olandezi. 

Lasă un comentariu