PROIECT JUDEȚEAN PENTRU TINERET CARAVANA MUREȘEANĂ CULT-(R)URAL - Prima ediție 2017

Distribuie pe:

Asociația „ASINED&NAIART" Târgu-Mureș, în colaborare cu Consiliul Județean Mureș, în perioada 20 septembrie-30 noiembrie, derulează proiectul județean pentru tineret Caravana Mureșeană Cult-(R)ural. În cadrul proiectului au loc activități de tineret sub titlu de ateliere de weekend.

Rus Traian Daniel, președintele Fundației Județene pentru Tineret Mureș -coordonatorul activității de tineret din cadrul proiectului, a vorbit despre ideea acestui proiect:

„Ideea proiectului județean pentru tineret 2017, Caravana Mureșeană Rurală, a venit din simplul motiv de a încuraja tinerii din comune să se implice în activități de tineret și în ateliere de weekend, în gastronomie, în pictură, în diferite lucruri în care ei poate nu au avut șansa până astăzi (…) Cele trei comune Sâncraiu de Mureș, Sântana de Mureș, Corunca sunt comune care au intrat în proiectul pilot la prima ediție și vrem să ne extindem în mai multe comune. Sperăm să ajungem în tot județul Mureș."

De asemenea, proiectul își propune să promoveze tinerii și programele destinate acestei categorii, iar în atingerea obiectivelor, pune accent pe extinderea tipurilor de activități în care tinerii se pot implica și care le permit dezvoltarea unor competențe specifice.

Sub sloganul proiectului „Sâncraiu de Mureș, azi și în viitor!!!", atelierul de gătit, denumit generic „Gastronomie Locală - Tradiții Culinare/Rețete de familie - rețetele bunicii", a deschis sâmbătă, 4 noiembrie a.c., seria activităților care se vor derula în comuna Sâncraiu de Mureș. Astfel, Bucătăria Loredanei și-a propus să dezvolte într-un mod jucăuș, atractiv și provocator, abilitățile și sociabilitatea celor 20 de copii antrenați în arta gastronomiei. Loredana Degan, din Nazna, o bucătăreasă pasionată de arta culinară, care gătește cu drag pentru cine-i trece pragul - familie, prieteni, musafiri - tot felul de preparate, mai mult sau mai puțin tradiționale, a captat atenția copiilor, prezentând avantajele unei nutriții sănătoase, făcând distincția între produsele de tip fast-food, proveniența și componența produselor sănătoase pe care le asimilăm, felul corect de preparare și consumare. Pornind de la povestea bunicii, accentuând ingredientul de bază - dragostea, pe care bunica îl pune în prepararea clătitelor, a mămăligii, a papricașului de pui, de altfel în prepararea oricărui fel de mâncare, ea a menționat că numai bucatele gătite cu pasiune vor gâdila papilele degustătorilor.

„Pasiunea de a găti trebuie, de asemenea, privită și ca o modalitate de apropiere dintre cel mic și părinte, dar și ca o metodă benefică de a relaționa. În copilărie descoperim gusturile și punem bazele alimentației de mai târziu. Părerea mea este că trebuie să-i învățăm pe copii foarte devreme să facă alegeri sănătoase. Este foarte important să stăm cu cei mici în bucătărie, să îi lăsăm să se bage prin toate oalele, prin făină, să se murdărească. Este un timp special petrecut de copil cu părinții și o modalitate excelentă de conectare. Nu în ultimul rând, ar trebui să acordăm o importanță specială servirii mesei, într-un ambient plăcut și liniștit, unde să participe toți membrii familiei, aceștia fiind cadrul care ne oferă prilejul de a comunica", spune Loredana. Cei 20 de bucătărași, echipați cu șorțuri, dotați cu ustensile de gătit care au devenit niște baghete magice în preapararea bucatelor, îmbrăcați cu frumoase ii, care aminteau de atmosfera tradițională de la țară, s-au întrecut pe ei înșiși, încântați, cu zâmbetul pe buze, îmbinând utilul cu plăcutul. Acest mod creativ prin care fiecare dintre ei a frământat aluatul, a spart un ou sau a măsurat ingredientele pentru preparat, s-a dovedit a fi o lecție educativă în care au îmbinat jocul cu gustul, culoarea cu savoarea, buna dispoziție cu cântecul. Prăjitura cu mere și cea cu brânză de vaci, dar și tortul cu ciocolată, au fost delicatesele cu care Loredana a reușit să-i răsfețe pe micii bucătari.

După cum ne-a informat directorul Școlii Gimnaziale Sâncraiu de Mureș, prof. Alin Florin Danciu, „Școala Gimnazială din Sâncraiu de Mureș este un partener al acestui proiect, implicarea constă în punerea la dispoziție a specialiștilor pe ateliere și a copiilor care participă efectiv la aceste ateliere, atât de la școala din Nazna cât și de la Sâncrai, în mod egal (…) Manifestările nu se opresc aici, urmează atelierul „Pictură pe sticlă", atelierul

„Eco-Meșteșug", care cuprinde Ateliere de creație / tradiții meșteșugărești - din materiale reciclate, Atelierul „Inovații-Album-Expoziții" - în spațiul virtual și modele de interacțiune, Atelierul „Sâncraiu de Mureș străbun - Tradiție și Port" și Atelierul „Prin Ludic - Educație Cultural-Comunitară".

Închiderea festivă a manifestărilor din cadrul proiectului județean pentru tineret Caravana Mureșeană Cult-(R)ural-2017, va avea loc duminică, 12 noiembrie 2017, la Casa de Cultură din comuna Sâncraiu de Mureș, unde, începând cu ora 15,00, vor evolua artiști și ansambluri de dansuri populare din comună, precum și premierea și înmânarea diplomelor participanților comunității la acest proiect.

Lasă un comentariu