Cătina, la mare căutare

Distribuie pe:

În contextul înființării unor culturi atipice în zona noastră, se află cultivarea cătinei, plantă cu miraculoase proprietăți în tratamentul multor boli. Frații Radu și Ovidiu Suciu, alături de Andrei Suciu, elev la Colegiul Național „Unirea" din Târgu-Mureș au înființat o astfel de plantație, încă în anul 2008, când s-au hotărât să cumpere, în acest scop, o suprafață de teren agricol de opt hectare, în zona satului Senereuș - comuna Bălăușeri. Planta a fost adusă de la Stațiunea de cercetare din Bacău.

Cultivarea se face după principii ecologice, adică nu se folosește niciun îngrășământ chimic și nici alte substanțe pentru stârpirea buruienilor invazive, precum sânziana sau brusturele. Cultura de cătină „merge" până la 25 de ani, are un apogeu productiv undeva la 20 de ani, când ar trebui înlocuită. Numai că cei doi frați fac acest lucru permanent, având înființată o pepinieră, pe care o lărgesc an de an, și de unde își iau materialul săditor, plantând doar soiurile cele mai productive, ce se pretează, din punct de vedere pedoclimatic, zonei. Potrivit acestora, anul trecut, ultima zi de cules a fost în 5 decembrie, anul acesta probabil finalizarea culesului să se facă mai repede, în funcție de starea vremii, dar și de problemele cauzate de lipsa forței de muncă.

Cultura înființată nu a avut girul specialiștilor și nu a fost posibilă nici accesarea de fonduri guvernamentale sau europene nerambursabile, deși cei doi frați au bătut nu odată la porțile, de regulă închise, ale diverselor foruri agricole. Pe de altă parte, au apărut probleme și în zona desfacerii acestui produs întrucât cultura s-a extins și în alte regiuni, mulți producători oferindu-și recolta spre vânzare. Pentru a preîntâmpina astfel de blocaje, cei doi frați procesează cătina transformând-o în nectar, pastă , pulbere, ceai, vin, diferite uleiuri.

În prezent, se lucrează la un nou sediu pentru prelucrare și depozitare la Târgu-Mureș, întrucât la țară, în apropierea suprafețelor cultivate, dacă nu ai forța de muncă și utilitățile necesare (apă, gaz, curent), este mai bine să nu te apuci de cultivarea și procesarea acestei plante.

Lasă un comentariu