Sindicaliștii îi cer președintelui Iohannis să medieze conflictul cu ministrul Muncii

Distribuie pe:

Reprezentanții Cartelului Național Sindical (CNS) ALFA cer demiterea de urgență a ministrului Muncii și îi solicită președintelui Klaus Iohannis să își asume rolul constituțional de mediator între părțile implicate - Guvern și partidele de guvernământ, pe de o parte, și partenerii sociali (confederațiile patronale și confede-rațiile sindicale reprezentative), de cealaltă parte.

În opinia reprezentanților CNS Cartel ALFA, Lia Olguța Vasilescu este un ministru cinic, care nu este preocupată de piața muncii și nu înțelege legislația și nici rolul și semnificația poziției publice pe care o ocupă.

„Cu asemenea ministru al Muncii, nu vor fi restabilite în România respectul față de lucrători și nici principiile muncii decente. Măsurile pe care le promovează acum, prin dezinformare și mințind în toate datele pe care le prezintă public, prin dezinteresul pe care îl are față de lucrătorii din sectorul economic, prin gândirea feudală față de lucrători (oricum angajatorul face ce vrea în România cu lucrătorul) sunt împotriva lucrătorilor și vor avea consecințe grave, greu de estimat în amploarea lor, atât în plan social, dar și economic.

Ministrul Muncii a elaborat una dintre cele mai proaste legi a salarizării publice, care nu numai că nu rezolvă problema inechității și dezechilibrului în interiorul sistemului bugetar, ci o adâncește. A făcut promisiuni exagerate, bazate mai mult pe închipuiri decât pe realități economice, și este incapabilă de a-și asuma greșelile, preferând să sacrifice un întreg sistem social, punând în pericol construcția socială europeană, creată cu mari eforturi în decenii de dialog social și lupta pentru drepturi sociale.

Întreaga Europă discută despre Pilonul Social European și măsurile necesare pentru a restabili dimensiunea socială, o distribuție mai echitabilă a rezultatelor economice între capital și lucrători, o piață a muncii corecte și funcționale și sisteme de protecție eficiente. În condițiile în care în România se înregistrează cea mai mare inechitate de venituri și aproape un sfert din lucrători (adică persoane care au un loc de muncă) intră în categoria săracilor, Guvernul merge înainte cu măsuri aiuritoare, nesusținute de niciun segment al societății, care duc societatea în direcția opusă: precarizarea și împovărarea lucrătorilor, lipsirea lor de drepturi în fața angajatorilor și deteriorarea serviciilor publice.

Codul Fiscal propus de Guvern, care realizează transferul taxelor sociale de la angajator la angajat, nu face decât să întărească regimul sclavagist în România.

Suntem de acord să fie scutite de contribuții anumite categorii sociale, dar în acest caz Guvernul are obligația să facă viramentele în bugetele fondurilor sociale din alte surse, așa cum se întâmplă în prezent, prin reținerea la sursă de către instituțiile plătitoare. În propunerea de Cod fiscal, aceste transferuri nu sunt prevăzute, iar efectele vor fi scăderea numărului de servicii publice gratuite, a numărului de medicamente compensate pentru toată lumea, deteriorarea și mai accentuată a serviciilor publice, subminarea încrederii cetățenilor în capacitatea statului de a gestiona securitatea socială", susține CNS ALFA. 

Lasă un comentariu