Modificări în cumulul anumitor pensii cu alte venituri!

Distribuie pe:

Camera Deputaților, for decizional, a adoptat, recent, proiectul pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în sensul posibilității cumulului pensiilor cu alte tipuri de venituri.

Modificările se referă la pensionarii de invaliditate încadrați în gradul I sau II de invaliditate (inclusiv pensionarii de urmaș), pensionarii de invaliditate încadrați în gradul III (inclusiv copiii și pensionarii de urmaș), cei care sunt beneficiari ai unei pensii anticipate sau ai unei pensii anticipate parțiale, și soții supraviețuitori care sunt beneficiari ai unor pensii de urmaș.

Aceste categorii vor putea cumula pensiile cu veniturile din alte activități, cu excepția veniturilor obținute dintr-un contract de muncă, a celor obținute de funcționarii publici sau de persoane în funcții elective, legislative sau judecătorești. Mărimea acestor venituri nu va mai conta în cazul cumulului, ceea ce înseamnă că pensionarii nu mai pot fi penalizați cu suspendarea temporară a dreptului la pensie.

Totodată, cumulul cu veniturile din activități independente, cum sunt cele obținute de persoanele fizice autorizate, se va putea face pentru toate tipurile de pensie.

Proiectul mai stabilește și faptul că vor putea cumula pensia cu venituri realizate din activități dependente (salarii), indiferent de cât de mari sunt, pensionarii pentru limită de vârstă, nevăzătorii, pensionarii de invaliditate gradul III, precum și copiii pensionari de urmaș, încadrați în gradul III de invaliditate, copiii pensionari de urmaș, până la 16 ani sau chiar 26 de ani, dacă își continuă studiile, dar și pensionarii care realizează venituri în calitate de consilieri locali sau județeni.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

Lasă un comentariu