Bullying - în topul factorilor de risc pentru sănătatea copiilor!

Distribuie pe:

Organizația Salvați Copiii - Filiala Mureș a lansat Campania Națională „Opriți bullying-ul sau desființați recreațiile", campanie ce se derulează până la finele acestui an. (Termenul „bullying" definește un act comportamental repetat, îndreptat spre rănirea fizică sau mentală a unei persoane, sau comportamentul unei persoane care încearcă să obțină supremație asupra altora.)

Lansarea campaniei a fost anunțată în cadrul unei conferințe de presă ce s-a desfășurat ieri, 7 noiembrie, la Sala Festivă a Colegiului Național „Unirea" din Târgu-Mureș, cu participarea reprezentanților Organizației Salvați Copiii, ai Inspectoratului Școlar Județean Mureș, IPJ Mureș, DGASPC, alături de părinți, directori de unități școlare, elevi.

Campania are ca obiectiv principal promovarea unor metode pozitive și eficiente de educare socio-emoțională a copiilor, în spiritul valorilor de toleranță, respect, protecție și curaj, cu accent pe conștientizarea nevoii de intervenție asumată școală/familie, pentru gestionarea corespunzătoare a situațiilor de bullying.

Un prim studiu național dedicat fenomenului arată că, anul trecut, unul din patru copii era umilit, în mod repetat, la școală, în fața colegilor; un copil din șase era bătut în mod repetat; unul din cinci copii umilea, în mod repetat, un alt copil la școală, iar 73 % dintre copii recunoșteau că au fost martorii unei situații de bullying în mediul școlar.

O campanie despre bullying se impune - spun specialiștii - deoarece, în lipsa unor măsuri specifice de intervenție, fenomenul devine imposibil de gestionat, cu atât mai mult cu cât el nu se manifestă la vedere, ci în spații în care adulții sunt mai degrabă absenți (curtea școlii, toalete, drumul casă - școală, colțuri ascunse din proximitatea școlii etc.). Mai mult, pentru mulți copii, recreația - în loc să ofere prilej de relaxare și socializare - se transformă într-un interval al fricii, al izolării și al plânsului, datele arătând că unul din 4 copii este umilit, în mod repetat, în timpul recreației. „Sunt - apreciază psihologii - 10 minute de umilință care, repetate zi de zi, an de an, pot duce la depresie, traume greu de vindecat și, în cazuri extreme, la suicid".

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), bullying-ul, alături de abuzul în familie, se plasează în topul factorilor de risc pentru sănătatea mentală a copiilor și pentru apariția comportamentelor suicidare în rândul adolescenților.

 

Lasă un comentariu