VECINII GĂLĂGIOȘI RISCĂ ÎNCHISOAREA!

Distribuie pe:

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare a Legii nr. 61/1991, prin care ar putea fi introdusă pedeapsa cu închisoarea pentru tulburarea liniștii locatarilor: „Fapta persoanei care, fiind avertizată să înceteze activitățile contravenționale prevăzute la art. 2 pct. 25, 26 sau 27 (deranjarea vecinilor), continuă să săvârșească aceste activități și prin aceasta tulbură folosința locuinței locatarilor dintr-un imobil constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani".

Aceeași pedeapsă este prevăzută și pentru firmele care deranjează, prin activitatea lor zgomotoasă, mai ales prin muzica emisă la volum ridicat, locatarii din vecinătate. În prezent, acestea pot fi amendate contravențional cu sume cuprinse între 500 și 1.500 de lei.

Prin urmare, dacă proiectul va fi adoptat, vecinii gălăgioși riscă dosar penal pentru tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor, prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau gălăgie. Deocamdată, pentru astfel de fapte, polițiștii pot da doar amenzi contravenționale, situate între 200 și 1.000 de lei.

Dosarul penal se poate deschide pentru tulburarea liniștii locatarilor între orele 22-8 și 13-14, oricărei persoane care deranjează vecinii.

Organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locatarilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, la oraș, va fi pasibilă, de asemenea, de răspundere penală.

Amenzile contravenționale vor fi aplicate în continuare, chiar dacă proiectul pus în dezbatere va fi aprobat, întrucât dosarul penal se întocmește numai dacă avertizările polițiștilor vor fi ignorate de mai multe ori de cei aflați în culpă.

 

Lasă un comentariu