Admiterea în poliție, fără probe fizice și fără barem de înălțime!

Distribuie pe:

Pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a fost lansat în dezbatere publică un proiect de ordin privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție și în unitățile militare ale MAI.

Potrivit proiectului, la concursul de admitere în școlile de agenți și subofițeri ale MAI, în locul probelor de verificare a aptitudinilor fizice susținute la examenele precedente, se introduce traseul practic aplicativ, iar baremul de înălțime va fi eliminat, în condițiile în care testarea calităților fizice ale candidaților va impune și o anumită statură necesară parcurgerii acestor probe.

„Menținerea probelor sportive susținute până în prezent (alergare de rezistență, viteza și aruncarea mingii medicinale) ar fi făcut imposibilă susținerea examenului de admitere din ianuarie 2018, în special din cauza condițiilor meteo specifice sezonului rece, care ar fi putut pune în pericol sănătatea și integritatea corporală a candidaților.

Din perspectiva nevoilor instituționale, parcurgerea traseului practic aplicativ contribuie la testarea a patru calități motrice de bază - viteza, rezistența, îndemânarea și forța, dar și la verificarea rapidității reacției candidatului. Fiecare concurent de la instituțiile de învățământ ale MAI care pregătesc polițiști, jandarmi și polițiști de frontieră va trebui să realizeze traseul ce cuprinde 11 elemente, într-un timp de maxim 2 minute și 25 secunde.

Datorită specificului aparte al muncii pe care o desfășoară reprezentanții IGSU, la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă Pavel Zăgănescu - Boldești, traseul aplicativ este diferit de cel aplicat pentru școlile de jandarmi și de poliție. Astfel, traseul presupune 10 elemente pe care candidatul trebuie să le parcurgă într-un minut și cinci secunde.

Menționăm că o abordare similară a probelor sportive se regăsește și la admiterea în școlile ministerelor de interne din mai multe state europene, precum: Austria, Belgia, Canada, Olanda, Franța, Germania, Marea Britanie, Ungaria sau Spania", precizează MAI, într-un comunicat de presă.

Reamintim că, pentru diminuarea deficitului de personal, MAI organizează, în premieră, o sesiune de admitere în luna ianuarie 2018 în școlile de agenți și subofițeri. Vor fi scoase la concurs 2.880 de locuri, din care 1.600 pentru agenți de poliție, 700 pentru subofițeri jandarmi, 300 pentru subofițeri pompieri și 280 pentru polițiști de frontieră. 

Lasă un comentariu