ANTIBIOTICELE ADMINISTRATE ANIMALELOR SCAD REZISTENȚA LA BOLI A OAMENILOR

Distribuie pe:

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), citat de descopera.ro, a descris lipsa de eficacitate a antibioticelor destinate oamenilor drept „o amenințare la adresa securității, comparabilă cu o epidemie bruscă și letală", pledând, totodată, pentru „o acțiune puternică și susținută în toate sectoarele, vitală pentru a opri valul de rezistență a bolilor umane în fața antibioticelor", prin interzicerea administrării de antibiotice la animalele producătoare de hrană.

„Pentru a menține lumea în siguranță, recomandăm insistent reducerea generală a utilizării antibioticelor de importanță medicală din toate clasele la animalele producătoare de hrană, inclusiv restricția totală în ceea ce privește folosirea acestor antibiotice pentru stimularea creșterii și prevenirea bolilor în lipsa unui diagnostic.

Orice utilizare a antibioticelor stimulează dezvoltarea și răspândirea așa-numitelor superbacterii (infecții rezistente la medicamente, care pot evita acțiunea tratamentelor menite să le distrugă).

În unele state, sectorul creșterii animalelor este răspunzător de circa 80% din consumul total de antibiotice de importanță medicală. Aceste produse sunt utilizate, în cea mai mare parte, în cazul animalelor sănătoase, pentru a împiedica îmbolnăvirea lor și pentru accelerarea procesului de creștere.

O astfel de utilizare ar trebui stopată în totalitate. În cazul animalelor bolnave, acolo unde este posibil, ar trebui mai întâi efectuate teste pentru a fi identificat cel mai eficient și mai prudent antibiotic pentru tratarea infecțiilor specifice de care suferă.

Unele state au luat deja măsuri pentru reducerea utilizării antibioticelor la animalele producătoare de hrană, iar începând din 2006 Uniunea Europeană a interzis utilizarea medicamentelor pentru stimularea creșterii.

Consumatorii generează o cerere mare de carne provenind de la animale crescute fără utilizarea de rutină a antibioticelor, unele lanțuri importante de magazine adoptând politici fără antibiotice pentru furnizorii de carne.

Printre alternativele la utilizarea de antibiotice pentru prevenirea bolilor la animale se numără îmbunătățirea condițiilor de igienă și a practicilor agricole, dar și utilizarea mai eficientă a vaccinurilor", recomandă OMS, prin directorul său. 

Lasă un comentariu