Amenzi pentru cei care nu le vor permite mamelor să alăpteze în public!

Distribuie pe:

La Senat, a fost înregistrat un proiect de act normativ, care prevede că mamele au dreptul să își alăpteze copiii în spații publice, iar cei care le vor împiedica să facă acest lucru vor fi sancționați cu amenzi de până la 2.000 de lei.

Propunerea legislativă urmărește stabilirea unor măsuri privind prevenirea discriminării mamelor care alăptează, precum și combaterea încălcării dreptului la hrană al copiilor. Concret, documentul prevede că „evacuarea dintr-un spațiu public a unei mame care are dreptul de a se afla acolo și care alăptează un copil de până la doi ani, interzicerea alăptării acestuia sau refuzul furnizării de servicii unei persoane pentru că alăptează,

va fi sancționată cu amendă contravențională".

În funcție de categoria în care se încadrează persoana care nu respectă dreptul unei mame de a alăpta în spații publice, amenzile sunt de la 100 la 500 de lei (pentru persoanele fizice) și de la 1.000 la 2.000 de lei (pentru persoanele juridice), sancțiunile aplicându-se indiferent dacă spațiile publice în care mama își alăptează copilul sunt prevăzute sau nu cu camere tip „mama și copilul".

Potrivit inițiatorilor, măsurile prevăzute în acest proiect vor asigura un cadru legislativ care va sancționa reacțiile discrimatorii și va proteja mamele care alăptează în spații publice. „Periodicitatea alăptării zilnice a unui copil mic, precum și durata zilnică nu permit hrănirea exclusiv acasă, iar o astfel de abordare (refuzul acordării unor servicii în spații publice mamelor care alăptează) reprezintă un abuz și o discriminare și izolează social și profesional mama. Alternativa oferită femeilor în unele din aceste spații publice, concretizate prin camere tip «mama și copilul» pot fi o opțiune, dar nu o pot obliga pe mamă să își hrănească în acele încăperi sugarul. Dreptul copilului la hrană, precum și dreptul copilului la sănătate trebuie să prevaleze și acestea trebuie să fie protejate prin lege", prevede proiectul.

Până la aplicarea acestor măsuri, proiectul trebuie să parcurgă întregul proces legislativ (adoptare în Senat și în Camera Deputaților, promulgare de către președintele țării și publicare în Monitorul Oficial). 

Lasă un comentariu