LIPSA SOMNULUI, LA FEL DE PERICULOASĂ CA ȘI CONSUMUL DE ALCOOL

Distribuie pe:

Cercetătorii americani din cadrul Universității California din Los Angeles, citați de descopera.ro, susțin că lipsa somnului oprește comunicarea eficientă dintre celulele cerebrale și afectează modul în care oamenii percep lumea din jurul lor.

„Studiul nostru este extrem de important pentru șoferii care conduc obosiți, întrucât sugerează că părți ale creierului se dezactivează pentru a se odihni, deși persoana este trează.

Tomografiile cerebrale realizate în cadrul cercetării au demonstrat că persoanelor care suferă de lipsă acută de somn oboseala le distruge viteza cu care celulele cerebrale comunică.

De asemenea, lipsa de somn provoacă blocaje temporare de memorie și de vedere, iar aceste efecte pot împiedica un șofer să observe un pieton care trece prin fața mașinii.

În fapt, lipsa odihnei corpului împiedică funcționarea adecvată a neuronilor, iar studiul ne prezintă modul în care blocajele cognitive ne împiedică să percepem și să reacționăm la lumea din jur. Practic, lipsa somnului produce asupra creierului aceleași efecte precum cele observate în urma consumului de alcool. Din păcate, în prezent, nu există standarde medicale sau legale prin care să fie identificați șoferii obosiți.

În cadrul cercetării noastre, am studiat 12 pacienți epileptici lipsiți de odihnă, cărora le-au fost implantați electrozi în creier. Aceștia au fost rugați să catalogheze o varietate de imagini cât de repede puteau. Îndeplinirea sarcinii a devenit din ce în ce mai grea cu cât pacienți au devenit mai obosiți. Tomografiile au demonstrat că și activitatea cerebrală a acestora era mult mai lentă din cauza lipsei odihnei.

În concluzie, putem spune că zonele în care a fost înregistrată o activitate lentă a creierului erau aceleași în care erau prezente unde cerebrale la fel de lente, fapt ce indică că acea zonă încerca să doarmă.

Fenomenul sugerează că regiunea selectată a creierului pacientului era adormită, fapt ce provoacă blocaje mentale, în timp ce restul creierului este treaz și funcționează corect", explică oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu