ZIUA MONDIALĂ A DIABETULUI

Distribuie pe:

La inițiativa Federației Internaționale de Diabet (FID) și a Organizației Mondiale a Sănătății, 14 noiembrie este declarată Ziua Mondială a Diabetului, eveniment menit a oferi o mai bună informare persoanelor care suferă de această boală, dar și publicului, în general, pentru a conștientiza riscurile și consecințele pe termen lung pe care le implică.

Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, numărul adulților diabetici va ajunge la peste 550 de milioane, în anul 2030. FID subliniază că, la nivel global, peste 193 de milioane de oameni care suferă de diabet zaharat nu știu că au această afecțiune, diabetul fiind „un ucigaș silențios, dar nemilos". Cele mai multe cazuri le reprezintă diabetul zaharat de tip 2. O persoană cu diabet zaharat de tip 2 poate trăi mulți ani fără să știe că suferă de această boală, de aceea, diagnosticarea precoce este esențială. Specialiștii FID atrag atenția că diabetul este o cauză principală a bolilor cardiovasculare, a accidentului vascular, a insuficienței renale, iar complicațiile pe termen lung sunt retinopatia diabetică (afectarea vaselor mici de la nivelul retinei, ceea ce poate duce la orbire), neuropatia diabetică, o complicație în care sunt afectați nervii și care, în asociație cu o circulație sanguină deficitară la nivelul membrelor inferioare, crește riscul de ulcerații și amputații la acest nivel.

În 2015, Ministerul Sănătății raporta 999.192 de persoane cu diabet aflate în evidențe și 73.740 de cazuri diagnosticate pe parcursul anului, ceea ce înseamnă 202 cazuri noi pe zi. Conform Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în timp de 10 ani (2006-2016) numărul persoanelor pentru care s-au decontat tratamente pentru diabet s-a dublat, iar costurile au crescut de șase ori.

La Târgu-Mureș, Asociația Copiilor și Tinerilor Diabetici (ASCOTID) s-a înființat în urmă cu 10 ani și are ca scop sprijinirea copiilor diagnosticați cu diabet și a familiilor acestora, prin organizarea unor manifestări destinate unei mai bune înțelegeri a problemelor generate de diabet, „o boală care, dacă nu este bine controlată, ucide în tăcere". (surse - idf.org, fadr.ro, diabforum.ro)

Lasă un comentariu