Câți brazi sunt tăiați anual în județul Mureș și de ce oamenii aleg din ce în ce mai mult brazii artificiali de Crăciun?

Distribuie pe:

În vremurile copilăriei noastre, eram obișnuiți ca în fiecare an de Crăciun să simțim mirosul de brad, care ne aducea atâta bucurie. Odată cu trecerea timpului, din păcate, statisticile ne arată că fondul forestier se diminuează, iar oamenii au început să se gân-dească din ce în ce mai mult la salvarea naturii, la salvarea animalelor și la modalități prin care noi, ca oameni, putem fi mai economi dar și responsabili în același timp cu mediul încon-jurător. Această schimbare a comportamentului se datorează și tăierilor masive, legale și ilegale de brazi de Crăciun pentru că, statisticile ne arată că anual, numai în România, peste 4 milioane de brazi sunt tăiați din păduri cu ocazia apropierii sărbă-torilor de iarnă. Mai mult decât atât, în fiecare an în Europa sunt tăiați peste 60 de milioane de brazi. La nivelul județului Mureș, conform Institutului Național de Statistică, volumul de rășinoase recoltat a scăzut de la un volum de 301,1 mii de metri cubi în 2015 la 257,7 mii metri cubi în 2016.

Această scădere este influențată și de interesul din ce în ce mai mare față de brazii artificiali care prind din ce în ce mai mult teren în preajma sărbătorilor de Crăciun. Agenția SEO TargetWeb a realizat un studiu la nivelul județului Mureș și a scos la iveală faptul că, locuitorii arată un interes din ce în ce mai mare pentru brazii artificiali. Pe baza informațiilor prezentate de specialiștii site-ului TargetWeb.ro în ceea ce privește volumul de căutări legate de brazii artificiali de Crăciun se observă faptul că locuitorii județului Mureș arată un interes din ce în ce mai mare față de achiziția brazilor artificiali de Crăciun. Astfel, interesul locuitorilor care caută online brazi de Crăciun artificiali a crescut cu 14% în perioada noiembrie-decembrie a anului 2016, față de 2015. La nivel național, interesul populației în ceea ce privește brazii de Crăciun în funcție de numărul căutărilor online a crescut cu 22%. Într-un top realizat în cadrul aceluiași studiu, județele fruntașe în ceea ce privește volumul de căutări online pentru brazi de Crăciun artificiali sunt București, Cluj, Constanța, Timiș și Hunedoara. În ceea ce privește evoluția interesului față de brazii de Crăciun, județele cu cea mai mare creștere sunt Mehedinți, Ilfov, Harghita, Sălaj, Bihor și Vaslui, Mureș ocupând poziția 31 în listă. Cea mai scăzută evoluție a volumului de căutări în 2016 față de 2015 este în județele Neamț, Bistrița-Năsăud, Gorj, Olt și Giurgiu.

Am luat legătura cu reprezentanții site-ului www.maniamall.ro, unul dintre cei mai mari importatori de brazi artificiali din România, care ne-au declarat:

„Brazii de Crăciun artificiali au devenit un adevărat trend peste tot în lume având în vedere că aceștia pot înlocui cu succes clasicul brad natural. Alegerea unui brad artificial contribuie în mod direct la protejarea pădurilor care în ultimul deceniu au avut de suferit în urma defrișărilor. Brazii de Crăciun artificiali vin la pachet cu o serie de avantaje, printre cele mai importante fiind faptul că se pot reutiliza pentru câțiva ani la rând, nu produc niciun fel de dezordine în locuința și pot fi depozitați cu ușurință. Acest interes din ce în ce mai crescut pentru brazii artificiali ar putea aduce rezultate pozitive pe termen lung în ceea ce privește protejarea speciilor de rășinoase din păduri".

Conform datelor furnizate de Institutului Național de Statistică, la finele anului 2016 fondul fores-tier al județului Mureș se întindea pe 220092 de hectare, după ce pe parcursul anului, volumul total de masă lemnoasă recoltată a fost de 755,9 mii de metri cubi. Chiar dacă alegerea brazilor artificiali în detrimentul celor naturali pare un pas mic pe care oamenii îl pot face pentru protejarea mediului înconjurător și în special a pădu-rilor de rășinoase, pe termen lung, acest interes se va putea dovedi a fi unul care va aduce rezultate pozitive și în beneficiul tuturor. 

Lasă un comentariu