Rujeola a luat o viață și în județul Mureș!

Distribuie pe:

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică din România prezintă, într-o postare pe site-ul instituției, situația actualizată a rujeolei în România.

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă raportate până la data de 10 noiembrie este 9.822, din care 35 de decese (nouă în județul Timiș, șase în județul Arad, șapte în județul Dolj, trei în județul Caraș Severin, unul în județul Bihor, unul în județul Brașov, unul în județul Cluj, unul în județul Călărași, unul în județul Neamț, unul în județul Satu Mare, unul în județul Vaslui, unul în județul Galați, unul în județul Mureș și unul în București). S-au înregistrat cazuri de rujeolă în 41 de județe.

Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împo-triva acestei boli. În România 9 din 10 părinți își vaccinează copiii,  precizează specialiștii din cadrul CNSCBT.

Reamintim că, în luna august, a fost adoptat proiectul de lege care instituie obligativitatea vaccinării antirujeolice, iar răspunderea privind prezentarea copilului la vaccinare le revine părinților, reprezentantului legal sau, după caz, persoanei care se ocupă de creșterea și îngrijirea unui copil, în baza unei măsuri de protecție specială. Potrivit normativului în vigoare, în cazul vaccinării obligatorii, consimțământul se prezumă ca fiind dat, iar refuzul de vaccinare se face în scris.

Lasă un comentariu