Premierul Mihai Tudose: România este țară de tranzit pentru fenomenul de migrație ilegală

Distribuie pe:

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul General pentru Imigrări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), la data de 3 octombrie, 781 de persoane erau cazate în cele șase centre regionale de proceduri și cazare pentru solicitanții de azil, res-pectiv: București, Giurgiu, Galați, Rădăuți (județul Suceava), Șomcuta Mare (județul Maramureș) și Timișoara. Aceste centre dispun de un număr total de 1.328 de locuri de cazare.

Suma alocată de la bugetul de stat la capitolul „asigurări și asistență socială", la data de 31 august, este de 5.644 mii de lei, la care se adaugă sumele alocate multianual din Programul Național Fondul pentru Azil, Migrație și Integrare pentru perioada 2014-2020. (Pentru perioada ianuarie - octombrie 2017, sumele contractate pentru recepție/azil sunt în valoare de 2.611.340 euro, în prezent fiind plătită suma de 1.177.902 euro. Pentru integrare, suma contractată este 5.411.994 euro, în prezent fiind plătită suma de 2.139.338 euro, iar pentru returnare, suma contractată este de 1.194.512 euro, până la acest moment fiind plătită suma de 561.949 euro, cu mențiunea că acestea reprezintă fonduri externe nerambursabile.

Conform reglementărilor în vigoare privind azilul în România, solicitantul de azil beneficiază, la cerere, de hrană în limita sumei de 10 lei/persoană/zi, de îmbrăcăminte în limita sumei de 67 lei/persoană/sezon vară și de 100 lei/persoană/sezon iarnă și de alte cheltuieli, în limita sumei de 6 lei/persoană/zi, (cheltuieli cu transportul local, servicii culturale, presă, servicii de reparații și întreținere, cheltuieli cu produse de igienă personală).

În ultima perioadă, la nivel național, situația operativă din punct de vedere al imigrației și azilului în România a fost caracterizată de o creștere, atât din punct de vedere numeric cât și din cel al complexității, în special în ceea ce privește creșterea numărului de persoane care trec fraudulos frontiera cu Serbia și solicită o formă de protecție pe teritoriul României după ce au fost depistate de către Poliția de Frontieră, dar și pe fondul depistării la Marea Neagră a unor ambarcațiuni care transportau imigranți ilegali, care, de asemenea, solicită o formă de protecție.

În aceste condiții, la nivelul Inspectoratului General pentru Imigrări din cadrul MAI au fost dispuse o serie de măsuri vizând, în principal, creșterea capacității de cazare pentru solicitanții de azil și pentru străinii luați în custodie publică.

Analiza situației operative din punct de vedere al imigrației și azilului în România relevă faptul că, în continuare, România reprezintă țară de tranzit pentru fenomenul de migrație ilegală.

Cifrele și informațiile de mai sus fac obiectul răspunsului formulat de premierul Mihai Tudose la interpelarea adresată de parlamentarul de Mureș Marius Pașcan, cu titlul: „România se confruntă cu valul imigraționist".

Lasă un comentariu