Un inventator mureșean, la Târgul internațional Indagra

Distribuie pe:

Interlocutor: ing. Vasile Baciu - inventator mureșean

- Cine sunteți dumneavoastră, domnule inginer Vasile Baciu?

- Sunt de profesie inginer mecanic agricol, momentan pensionar. Am lucrat la fostele IAS Acățari și Batoș o scurtă perioadă, iar din 1975 până la pensionare am fost profesor de specialitate la Liceul Agricol din Târgu-Mureș. După revoluție, am înființat prima cooperativă agricolă din județ - „Fântâna Voivodului" din satul natal, Vaidacuta, comuna Suplac. Acolo m-am îmbolnăvit de prea multă alergare și luptă cu birocrația. Sunt mulțumit de implicarea mea directă în punerea în valoare a terenului agricol din hotarul satului Vaidacuta, chiar dacă la ora actuală cei care au venit la „masa pusă", beneficiari ai ostenelilor mele, nu vor să-mi restituie banii personali investiți în cooperativă, fiind acuzat, pe nedrept, de nereguli inventate.

- După ce v-ați tratat de o boală gravă în Franța, nu vă ostoiți și continuați să vă implicați în fel de fel de invenții pentru utilaje agricole. La ultima ediție a Târgului internațional Interagra, din București, ați participat cu o invenție. Relatați-ne despre această realizare.

- Am participat la Târgul INDAGRA cu un utilaj revoluționar, funcțional, care poate schimba întreaga tehnologie de descărcare a materialelor și produselor agricole . Este vorba este o „Remorcă specială monoax CADRU ARICULAT", care se descarcă prin blocarea roților și deplasarea tractorului spre înapoi. Invenția este înregistrată la OSIM. Această remorcă poate executa 5 lucrări: bascularea produselor agricole, a nisipului sau pietrișului, împrăștierea gunoiului fermentat, îngrășămintelor chimice, amendamentelor, cu o lățime de lucru de 40-50 m. Mai poate fi utilizată și la distribuirea furajelor tocate în zootehnie, poate descărca 10 baloți cilindrici sau 100 de baloți paralelipipedici sau 10 metri steri de lemne, cu posibilitatea să rămână stivuiți pe sol.

Prin faptul că am cuplat triunghiul de tracțiune în mod articulat la cadru, am simplificat construcția remorcii la un singur cadru și am eliminat toate angrenajele mecanice pe care le aveau mașinile agricole capabile să efectueze lucrările respective, cum ar fi arborele cardanic, reductoare mecanice cu roți, racleți de deplasare a materialelor, reductoare melcate, melci de distribuție. Remorca realizată de mine este o invenție proprie, înregistrată la OSIM. Iar simplitatea ei m-a determinat să o realizez practic și să particip la târg, pentru a fi introdusă în tehnologiile agricole spre a fi utilizată în cultura mare, vii, livezi, legumicultură, dar și în zootehnie.

- Punerea în practică, realizarea prototipului, a presupus o muncă titanică din partea dumneavoastră, mă refer la spațiu de lucru, efort financiar. Cine v-a sprijinit?

- La realizarea practică a remorcii am fost ajutat cu mare promptitudine de către ing. Nicolae Hădărău, patronul unei societăți agricole din Ungheni, conf. dr. ing. Avram Tripon, de la Universitatea „Petru Maior" din Târgu- Mureș, și de Victor Laslo din Tirimia.

 

Lasă un comentariu