„Doina" Albești, la 50 de ani de activitate

Distribuie pe:

Grupul vocal folcloric „Doina" Albești a luat ființă în anul 1967, susținând, pe tărâm cultural, o activitate neîntreruptă de o jumătate de secol, timp în care a participat la numeroase festivaluri și concursuri naționale și internaționale. Printre alte realizări notabile - a inițiat și organizat Festivalul „Hai vecine-n șezătoare" de la Albești, ajuns la cea de a VIII-a ediție. În prezent grupul folcloric „Doina" este condus de familia Laurențiu și Felicia Stan.

Anul acesta, la marcarea unei jumătăți de secol de activitate - manifestare plasată sub semnul Marii Uniri -, organizatorii i-au avut ca oaspeți de cinste pe membrii Ansamblului de dansuri dobrogene din Albești - Constanța, în frunte cu primarul (ardelean, de origine) Gheorghe Moldovan, cele două localități fiind înfrățite de câțiva ani.

Alături de primarul comunei Albești, Nicolae Șovrea, și de edilul din Daneș, Nicolae Mosora, la manifestare au fost prezenți și au luat cuvântul reprezentanți ai societăților și asociațiilor culturale cu care Grupul „Doina" colaborează pe tărâm cultural: Ioan Berța, președintele filialei mureșene a Asociației Cultural - Patriotice „Avram Iancu", prof. Petru Nemeș, președintele Societății Culturale „Al. Papiu Ilarian", alături de poetul Mircea Dorin Istrate, președintele Filialei Mureș a Ligii Scriitorilor Români. Jumătatea de veac pusă în slujba valorificării tradiției și a folclorului a fost răsplătită cu diplome și distincții.

Au cântat și încântat publicul: Leontina Pop, Nelu Șopterean, Nelu Sămârtean, Doina Pintea, Stefania Pârlea, Daniela Vlad, Angela Muscă, Lorena Filipescu, Lucreția Coman, Ansamblul „Românașul" Albești, Grupul folcloric „Târnava" Țopa, Grupul folcloric „Străjerii" Sighișoara, Ansamblul „Plaiuri Ardelene" Sighișoara, Ansamblul „Junii Hetiurului", Grupul folcloric „La fântâna dorului" Sângeorgiu de Pădure, Grupul folcloric „Flori de Nalbă" Daneș, Ansamblul de dansuri „Plai de dor" Albești Constanța, Formația de dansuri „ Târnava Vânători" și, nu în ultimul rând, sărbătoriții - Grupul folcloric „Doina Albești".

Grupul este membru deplin al ASTREI, statornic colaborator cu Despărțământul ASTRA „Teodor Muică" Sângeorgiu de Pădure, condus de Emilia Feier, comuna Albești, având înființat un Cerc cultural cu denumirea de „Alba Ecclesia" sub tutela acestui despărțământ.

 

Lasă un comentariu