POSTUL NE PRELUNGEȘTE VIAȚA

Distribuie pe:

O echipă de cercetători americani de la prestigioasa Universitate Harvard, citată de descopera.ro, ne sfătuiește să ținem post de câteva ori pe an, dacă vrem să trăim cât mai mult...

„Este prima dată când o cercetare de laborator confirmă ceea ce credincioșii au constatat, de-a lungul secolelor, prin observație directă: că alternarea perioadelor de hrănire normală cu cele de restricții alimentare îmbunătățește starea de sănătate și poate prelungi viața.

Pentru creștini, urmează postul Crăciunului - 40 de zile la ortodocși și 3 săptămâni la catolici.

Știința vine acum să clarifice mecanismele postului. În fiecare celulă, există niște structuri, numite mitocondrii, care transforma hrana în energie. Subiecții noștri de test în acest caz au fost nematodele, adică viermii inelați. În timpul experimentului, jumătate dintre ei au primit continuu aceeași cantitate de hrană. Obișnuite să lucreze la fel, mitocondriile s-au rigidizat, adică au îmbătrânit, iar subiecții au murit mai repede. În schimb, atunci când au fost alternate perioade cu hrana puțină și cele cu porții normale, structurile care produc energie au lucrat pentru adaptare și au rămas flexibile. Celula a îmbătrânit mai lent, iar subiecții au trăit mai mult.

Din punct de vedere religios, postul reprezintă o luptă aspră a omului cu propriul trup. Primul post impus de Biserică va împlini în curând 2.000 de ani. Era numai o săptămână înainte de Paști, însă de atunci clericii au extins această perioadă și au introdus și altele, de restricții alimentare, pe parcursul anului. Mai mult, creștinilor ortodocși li se recomandă și zile de post negru - între 4 și 6, în funcție de cum pică sărbătorile în calendarul bisericesc, spațiate relativ simetric.

Rezultatele noastre pot fi extinse întregului regn animal. Am observat că, în condiții de aport scăzut de energie, cum sunt restricțiile alimentare și postul intermitent, îmbătrânirea este mai sănătoasă. A înțelege de ce se întâmplă asta în perioada de post este un pas crucial, spre a folosi acest efect în scop terapeutic.

Vizate sunt bolile direct legate de îmbătrânire: diabet, obezitate, cardiovasculare. Deocamdată, până la indicații medicale certe, postul rămâne o alegere strict personală", afirmă experții americani.

 

Lasă un comentariu