NE-AM INTERESAT PENTRU DUMNEAVOASTRĂ Sprijin financiar pentru dezvoltarea raselor de porci Bazna și Mangalița

Distribuie pe:

În cadrul unei întâlniri cu reprezentanții crescătorilor de porci din rasele Bazna și Mangalița, Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a prezentat, recent, un program de dezvoltare a raselor de suine românești prin creștere și multiplicare în regim tradițional - Bazna și Mangalița. Se dorește, astfel, creșterea efectivelor de scroafe de reproducție aflate în crescătorii de rase autohtone, Bazna și Mangalița, precum și creșterea producției de carne de porc din rasele menționate. Totodată, se dorește asigurarea necesarului de carne provenit de la aceste rase pentru sectorul de procesare.

La întrevedere au participat și directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie, dr. ing. Iacob Lelior, precum și experți din cadrul Direcției Generale Politici Agricole, dar și reprezentanți ai Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

Cu această ocazie, crescătorii de suine i-au prezentat ministrului Petre Daea situațiile cu efectivele de porci de Bazna și Mangalița pentru a avea o imagine de ansamblu și a putea construi programul pornind de la date concrete. În acest sens, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va realiza, în perioada următoare, un proiect de act normativ pentru a crea cadrul legal în vederea implementării inițiativei.

Programul este inițiat de Agenția Națională pentru Zootehnie și se adresează fermelor de subzistență cu un efectiv de la minim cinci capete la 20 de capete și își propune dezvoltarea efectivelor existente de rase de suine aflate în conservare (Bazna și Mangalița), creșterea și multiplicarea grăsunilor în regim tradițional, realizarea unui ansamblu de exploatații specific, precizează Comunicatul de presă al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Același document precizează și că un rol important în implementare îl are Agenția Națională pentru Zootehnie, care identifică producătorul, îl înregistrează în program, asigură livrarea grăsunilor, monitorizează activitatea, stabilește contractul cadru de livrare dintre producător și procesator, asigură încheierea contractului de achiziții de purcei. 

Lasă un comentariu