KELEMEN HUNOR VA RĂMÂNE FĂRĂ DISTINCȚIA „STEAUA ROMÂNIEI"!

Distribuie pe:

La solicitarea Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (CNMR), Consiliul de Onoare al Ordinului Național Steaua României a decis retragerea Ordinului „Steaua României" acordat, în anul 2000, lui Kelemen Hunor, președintele UDMR.

„Un cavaler al Ordinului a sesizat că Kelemen Hunor încalcă Constituția României. Este vorba despre declarația legată despre Ziua Națională a României. Trebuie să respecte legile acestui stat și Constituția. În Consiliu, suntem șapte membri: domnul Haiduc, care nu a fost prezent, Ecaterina Andronescu, generalul Degeratu, Gabriela Firea, Mircea Geoană, eu și domnul Brădișteanu. Votul a fost secret. Cinci voturi au fost pentru, iar unul a fost o abținere", a declarat, la Antena 3, Costin Georgescu, președinte al Consiliului și fost șef al SRI.

În cererea de retragere a distincției, CNMR susține că ultimele declarații ale președintelui UDMR „trădează o atitudine de nerecunoaștere a statului român, o atitudine a desconsiderării istoriei, culturii și drepturilor fundamentale ale românilor. Mai mult, Kelemen Hunor se autoexclude din rândul cetățenilor României, prin afirmații ca „românii trebuie să înțeleagă...", culminând cu atacuri la adresa bazei fundamentale a poporului român: istoria, cultura".

După decizia Consiliului, președintele CNMR, Alexandru Cumpănașu, a declarat: „Hotărârea Consiliului de Onoare este una istorică pentru poporul român și pentru apărarea demnității naționale, istoriei și jertfelor unor generații întregi de români, care s-au sacrificat pentru a ajunge la momentul 1 Decembrie 1918.

Declarațiile lui Hunor cu privire la Ziua Națională a României, dar și declarațiile și gesturile altor lideri ai UDMR se constituie într-o ofensă gravă adusă poporului român, iar decizia este, în viziunea mea, primul gest de răspuns la obrăzniciile și lipsa de respect față de simbolurile și momentele istorice ale națiunii.

Felicit Consiliul de Onoare pentru decizia luată și asigur toți cetățenii României că vom continua, prin intermediul CNMR, să luptăm împotriva oricărui abuz sau exagerări naționalist-extremiste în raport cu cetățenii României".

Decizia va fi trimisă președintelui României, Klaus Iohannis, care va hotărî, prin decret prezidențial, retragerea (sau nu) a distincției.

 

 

Lasă un comentariu