Intoxicația acută prin ingestie de substanțe corozive

Distribuie pe:

Toxicele de contact determină leziuni distructive de diferite profunzimi ale pereților tubului digestiv superior, până la perforație. Procesul de organizare (de reparare) cicatricială fibrotică poate duce la stenoze esofagiene ce necesită dilatații cu sonde elastice numite „bujii", care se introduc în esofag în mod progresiv, până să soluționeze stenoza (strâmtarea tranzitului esofagian), nefiind un obstacol în înaintarea bolului alimentar din cavitatea bucală în stomac. Uneori se aplică proteze sau esofagoplastie (se secționează un fragment din intestin pentru a „repara" partea stenozată (îngustată), bineînțeles, pe cale chirurgicală (pe vremea când eram student medicinist la Cluj, asemenea intervenții erau „în premieră") asigurându-se astfel o îmbunătățire, practic, calitativă a individului. Dar tulburările de motilitate la nivelul esofagului pot determina aspirarea substanțelor corozive în arborele traheobronșic, cu leziuni similare la nivelul tractului respirator.

Grupa de toxice se împarte în două categorii, și anume: baze și acizi tari. Aceste substanțe, ingerate (înghițite, accidental sau în scop suicidal), în contact cu mucoasa digestivă produc necroză, cu risc de perforație digestivă.

Acizi anorganici - acidul sulfuric, popular denumit „vitriol", se folosește în industria chimică (produse de curățare vase de toaletă., acumulatori auto, fertilizatori etc.).

Baze - soda caustică . Doza letală este de 5 -15 grame. Se folosește ca agent de înălbire în industria chimică (pielărie etc.), săpun, detergenți, cosmetică.

Alte substanțe corozive: hipocloritul de sodiu și potasiu, apa oxigenată, iodul, formolul, fenolul, amoniacul etc.

În România, din punct e vedere epidemiologic, ne aflăm într-un moment de schimbare de tendință. Astfel, în ultimele patru decenii, intoxicațiile cu aceste substanțe corozive, alături de intoxicațiile cu substanțe organofosforice, reprezentau cele mai grave situații patologice ale serviciilor de toxicologie, generate de o mortalitate înaltă.

Atenție! Riscul maxim de perforare a esofagului este în primele trei zile de la ingestia substanței caustice.

Lasă un comentariu