Controversă pe numărul pușcăriașilor puși în libertate

Distribuie pe:

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a simțit nevoia să ne informeze, printr-un comunicat de presă, că în perioada 19 octombrie - 15 noiembrie, au fost puse în libertate 674 de persoane aflate după gratii, prin acordarea beneficiilor compensatorii prevăzute de Legea 169/2017 privind condițiile improprii de detenție.

„Pentru a veni în întâmpinarea interesului manifestat în spațiul public față de efectele aplicării prevederilor Legii 169/2017 asupra dinamicii efectivelor persoanelor custodiate în unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor, la începutul fiecărei săptămâni, vor fi comunicate cifrele oficiale ale persoanelor puse în libertate, la termen, ca rezultat al aplicării prevederilor anterior amintite", precizează ANP.

Comunicatul de presă a fost emis după ce Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor a declarat că numărul real al deținuților eliberați în urma aplicării recursului compensatoriu este de... 1.200.

„Conform site-ului ANP, sunt peste 1.200 de deținuti care au beneficiat de recursul compensatoriu, cifra prezentată de ministrul Justiției în ceea ce privește numărul deținuților aflați în penitenciare (25.093) fiind eronată. În realitate, în prezent, după actualizare, numărul deținuților aflați în penitenciare este de 24.366. Toți deținuții beneficiază, indiferent de pedeapsă și de tipul infracțiunii, de aplicarea legii recursului compensatoriu. Celor 674 de deținuți liberați pentru că le-a expirat pedeapsa li se adaugă alți peste 600 care au beneficiat de scăderea a 6 zile pentru fiecare 30 de zile petrecute în condiții improprii și intră, astfel, mai devreme în comisiile de eliberare condiționată. Sunt, deci, peste 1.200 de deținuți care au beneficiat în plus, până azi, de prevederile legii recursului compensatoriu, fie eliberați la termen, fie condiționat, iar ministrul Justiției dezinformează intenționat opinia publică în legătură cu numărul hoților, violatorilor, tâlharilor, corupților și criminalilor care au beneficiat de aceste măsuri", susțin sindicaliștii.

Aceștia estimează că, în primul an de aplicare a legii recursului compensatoriu, 8.000 de deținuți vor fi eliberați înainte de termen. 

Lasă un comentariu