Duhovnicul, un antrenor pentru viața veșnică

Distribuie pe:

Spovedania este baia în care ne spălăm toate întinăciunile lăuntrice, sufletești. Păcatul este o boală sufletească tare complicată și grea, iar creștinii noștri întrucât nu cunosc greutatea păcatului, nu știu nici cum să se spovedească și nici cât de importantă si necesară e taina spovedaniei. Duhovnicul este preotul care primește prin hirotesie de la episcop, permisiunea și puterea de a săvârși Taina spovedaniei și de a-i îndruma pe credincioși. El devine astfel părinte duhovnicesc pentru turma încredințată lui. De aceea, preotul duhovnic, în fața căruia îți deschizi sufletul, trebuie să aibă pricepere și dragoste și răbdare, cu toți cei care vin la el ca la un părinte și medic și învățător și judecător. Din experiența marilor duhovnici și din modul lor de a gândi, adeseori ne folosim.

„Se povestește, că odată s-a dus la duhovnic, o femeie care nu se mai înțelegea cu soacra ei, de fapt nu s-a înțeles niciodată prea bine cu ea și, lucrul acesta o chinuia foarte tare. După ce i-a ascultat necazul, părintele a vrut să-i pună la încercare credința și a întrebat-o:

- Ce fel de sfat vrei, unul lumesc sau unul duhovnicesc?

- Un sfat lumesc aș vrea părinte, un sfat pentru zilele noastre.

- Bine i-a spus părintele, dacă vrei un sfat lumesc, atunci pe soacră s-o ștergi din inimă, s-o uiți, să n-o mai lași să vină pe la voi, să nu-și mai vadă nepoții, iar voi să nu vă mai duceți la ea. În felul acesta o veți uita și veți scăpa definitiv de ea.

- Vai părinte, dar parcă mi-e milă de ea, îi răspunde femeia, e bolnavă și bătrână, și se uită la nepoți ca la soare. Mai bine dați-mi un sfat duhovnicesc, că nu mă lasă inima să îi fac rău.

- Dar dacă îți dau, îl ții, întreabă părintele?

- Îl țin, părinte, așa să mă ajute Dumnezeu.

- Atunci, să te gândești la dumneaei ca la mama ta, să-i citești în fiecare zi o catismă din Psaltire și, ca să-i dăruiască Dumnezeu gândul cel bun, să faci pentru ea câte metanii poți. Evită certurile și neînțelegerile cu ea, și dacă nu se poate, rabdă! Chiar de se va purta urât cu tine, tu să te porți frumos.

- Greu părinte, tare greu, îi răspunse femeia.

- Vezi tu, îi spune atunci părintele, dacă ți-am zis s-o ștergi din minte, mi-ai zis că ți-e milă de ea. Dacă ți-am dat sfatul cel bun, zici că e greu. Ar fi bine ca, atunci când vii să-mi ceri un sfat, să-L rogi pe Dumnezeu să mă lumineze ca să-ți dau sfatul cel bun, iar pe tine să te lumineze ca să-l asculți.

Lasă un comentariu