Uniunea Vatra Românească strânge rândurile!

Distribuie pe:

În lipsa unui program articulat și coerent vizând marcarea Centenarului Marii Uniri, pe fondul inerției, inactivității și indolenței în care se complac autoritățile statului, se impune revigorarea și relansarea pe baze noi a activității Uniunii Vatra Românească (UVR), neexcluzându-se o posibilă implicare politică a Uniunii.

Este concluzia ce s-a desprins din analiza efectuată sâmbătă, 18 noiembrie, la Târgu-Mureș de către reprezentanți ai Comitetului Director al UVR, reuniune la care au participat președinți ai filialelor județene Mureș, Bihor, Cluj, Neamț, Sibiu, Bistrița, alături de membri și membri fondatori, simpatizanți și colaboratori, precum și foști lideri și parlamentari PUNR - Gheorghe Funar, Victor Fuior, Lazăr Lădariu, Ioan Sonea.

În cadrul discuțiilor, moderate de președintele UVR, ing. Florin Oproiescu, au fost aduse în discuție vulnerabilități, pericole și amenințări ce vizează nu doar compromiterea marcării Centenarului, ci și unitatea și integritatea statală: retrocedările ilegale masive către bisericile maghiare și către alte entități (Statusul Romano-Catolic, urmașii optanților), legea dublei cetățenii (a cărei aplicare a dus la obținerea cetățeniei maghiare inclusiv a trei milioane de români) vor constitui, potrivit fostului președinte PUNR, Gheorghe Funar, motive pentru ca liderii maghiari, cu sprijin de la Budapesta, să ridice, la Bruxelles, problema autodeterminării, prevalându-se de proprietățile deținute în Ardeal și de populația majoritară în zonă. Toate plângerile vizând retrocedările din Ardeal au fost clasate de către DNA, după ce s-a demonstrat, pe bază de argumente, că entitățile menționate nu au avut proprietăți în zonă, a subliniat Gheorghe Funar. Pe fondul existenței unei justiții „corupte și profitoare", un Referendum Național ar fi oportun, în urma căruia „să se sisteze chiriile pentru hoții de imobile" (circa 500 de milioane de euro plătite de statul român).

„Pe măsură ce ne apropiem de Centenar, se intensifică acțiunile antiromânești, inclusiv în materie de retrocedări, șantaj și amenințări, toate aceste săgeți plecând, țintit, de la Asociația Trianon 100", a avertizat, la rândul său, scriitorul și publicistul Lazăr Lădariu, președintele ASTREI mureșene, redactor-șef al cotidianului „Cuvântul liber" pronunțându-se pentru lărgirea și intensificarea acțiunilor comune ale UVR, ASTREI, Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM), Societății Culturale „Avram Iancu", Fundației Culturale „Vasile Netea", Societății Culturale „Alexandru Papiu Ilarian", ale căror activități - a subliniat vorbitorul - sunt și vor fi atent urmărite și reflectate în cotidianul pe care îl conduce.

„Suntem într-o situație absolut neserioasă în ce privește marcarea Centenarului", a apreciat președintele FCRCHM, avocatul prof. univ. dr. Ioan Sabău-Pop, atrăgând atenția asupra metodelor și manevrelor prin care Asociația Trianon 100 urmărește „crearea unei mase critice, de nemulțumire", folosindu-se ori fabricând pretexte ce ar servi scopurilor sale - a se vedea cazul Liceului Romano-Catolic „Unirea" din Târgu-Mureș.

În spiritul celor discutate sâmbătă, s-a decis ca liderii UVR să aibă mai multe runde de întâlniri, la Sibiu, Oradea și în alte filiale ale UVR care, în ciuda conului de umbră în care au intrat în anii din urmă, există suficient potențial și resurse pentru a revigora și a impune, inclusiv în spațiul politic, nu doar o mișcare națională, ci o școală de gândire patriotică și naționalistă, formată și maturizată în momente de cumpănă ale societății românești.

Prezent la discuțiile de sâmbătă, deputatul de Mureș Marius Pașcan, membru al Comisiei pentru cultură, arte și mass-media și al Comisiei speciale a Parlamentului pentru Celebrarea Centenarului Marii Uniri, a adus la cunoștința celor prezenți că, în această sesiune a fost alocată suma de 220 de milioane de lei pentru finanțarea unor proiecte legate de marcarea acestui eveniment, sumă din care 840.000 de lei revine celor 45 de proiecte depuse de organizații și asociații neguvernamentale din județul Mureș.

 

Lasă un comentariu