Retragerea distincției „Steaua României" acordate lui Kelemen Hunor: „un gest neprietenos și ostil"

Distribuie pe:

Organizația județeană a UDMR Mureș critică, într-un comunicat, decizia Consiliului de Onoare al Ordinului Național „Steaua României" privind retragerea distincției acordate președintelui Uniunii, Kelemen Hunor, decizie pe care o consideră „inacceptabilă".

Liderii județeni ai UDMR sunt de părere că gestul, pe care îl consideră „neprietenos" și „ostil", nu îl vizează doar pe Kelemen, ci lezează întreaga comunitate maghiară din România, care, „în ultimii o sută de ani, a contribuit semnificativ la procesul de dezvoltare a acestui stat". În opinia semnatarilor, „motivul retragerii distincției este o ironie" întrucât decizia a fost luată în urma unor afirmații dintr-un interviu prin care liderul UDMR dorea, de fapt, să promoveze dialogul româno-maghiar.

„Este regretabil și scandalos ceea ce se întâmplă; sancționarea unor afirmații făcute într-un interviu reprezintă, de fapt, o dovadă clară de încălcare a libertății de exprimare, care este un drept fundamental, garantat prin Constituție", apreciază liderii județeni ai UDMR.

În altă ordine de idei, în ce privește preconizata moțiune de cenzură împotriva Guvernului, președintele Uniunii, Kelemen Hunor a declarat pentru Radio France Internationale (RFI) că „relația UDMR – PNL s-a stricat enorm, în ultimul an", iar formațiunea pe care o reprezintă nu va semna moțiunea inițiată de PNL și USR. În opinia sa, noile măsuri fiscale țin, în fond, de filosofia fiscală neoliberală și vor rezolva unele probleme importante, dar, în lipsa unei reforme administrative, vor crea probleme și mai importante, pe termen mediu și lung deoarece pachetul de măsuri a fost introdus „fără o pregătire prealabilă, prea brutal, mult prea radical". Moțiunea de cenzură este binevenită oricând, însă, în acest moment - avertizează liderul UDMR -, demersul este unul aventuros pentru că PSD și ALDE au o majoritate stabilă cifric, iar, pe de altă parte, inițiatorii nu vin cu o contraofertă sustenabilă: „Eu mă mir că Partidul Național Liberal depune o moțiune de cenzură pe niște măsuri fiscale neoliberale, dar, mă rog, e treaba lor dacă se ciocnesc trenurile în capul lor sau nu se ciocnesc, nu mă interesează. Am spus alt lucru de principiu: înainte de orice dezbatere despre o astfel de aventură politică ar trebui să știm cine va fi propunerea lor pentru postul de premier, dacă va cădea Guvernul, programul de guvernare, direcția în care vor să ducă țara. Chestia aia că se va stabili după vot pe mine nu mă mulțumește în niciun fel. Noi nu vom semna această moțiune de cenzură", a subliniat Kelemen, potrivit sursei citate.

Lasă un comentariu