RECALCULAREA PENSIEI ANTICIPATE PARȚIALE

Distribuie pe:

Interviu cu doamna EUGENIA NEAGOE, director executiv al Casei de Pensii Mureș

- Cine beneficiază de recalcularea pensiilor anticipate parțiale?

- Conform modificărilor aduse recent Legii 263/2010, persoanele ale căror drepturi de pensie anticipată parțială s-au deschis în intervalul 1 ianuarie 2011 - 16 iulie 2016 beneficiază de recalcularea procentului de penalizare aplicat inițial, respectiv 0,75%, pentru fiecare lună de anticipare.

- Ce prevăd noile reglementări?

- Potrivit noilor reglementări legale, procentul de diminuare al cuantumului pensiei anticipate parțiale se va stabili în funcție de perioada de cotizare realizată peste stagiul complet de cotizare prevăzut de lege și de numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

- Adică? Pensionarii din categoria menționată vor beneficia de o penalizare mai redusă?

- Exact. Procentul minim de diminuare este de 0,15% pentru fiecare lună de anticipare pentru depășirea stagiului complet de cotizare cu perioade cuprinse între 7 și 8 ani, iar procentul maxim de diminuare este de 0,50% pentru fiecare lună de anticipare pentru depășirea stagiului complet de cotizare cu perioade de până la un an.

- Recalcularea pensiilor se face din oficiu?

- Recalcularea drepturilor de pensie anticipată parțială se face doar la cererea persoanei interesate, iar drepturile de pensie recalculate se cuvin și se plătesc începând cu luna următoare înregistrării acesteia la casa de pensii în evidențele căreia se află dosarul de pensie al solicitantului. Prin urmare, de recalcularea pensiei anticipate parțialer vor beneficia doar cei care depun o cerere în acest sens.

- Toate persoanele pensionate anticipat parțial în perioada 1 ianuarie 2011 - 16 iulie 2016 pot solicita această recalculare?

- Pensia anticipată parțială nu se recalculează pentru persoanele care s-au pensionat anticipat parțial în perioada 1 ianuarie 2011 - 16 iulie 2016 și care până la data intrării în vigoare a legii au împlinit vârsta standard de pensionare. Acestea nu beneficiază de recalcularea procentului de diminuare al pensiei anticipate parțiale, întrucât, la îndeplinirea condițiilor de pensionare pentru limită de vârstă, pensia anticipată parțială oricum este recalculată din oficiu și este mărită.

Lasă un comentariu