Sorina Bloj, Îndorostenita

Distribuie pe:

Avem în fața ochilor noștri sufletești o carte de suflet, din suflet, pentru suflete, pentru sufletele noastre atât de însetate după frumos. De curând a văzut lumina tiparului cartea Îndorostenita, autoare fiind doamna Sorina Bloj de la Reghin, un om cu un suflet nobil, un prieten statornic, un om romantic, sensibil, nostalgic, o poetă, ale cărei versuri merg direct la inimile noastre și ne oferă un confort spiritual și intelectual. Acest volum de poeme a apărut sub bunele auspicii ale Editurii NICO din Târgu-Mureș.

Sorina Bloj s-a născut la 19 septembrie 1961, la Reghin. A absolvit Liceul Nr. 2 din Reghin și Școala de Arte din Târgu-Mureș, specialitatea canto popular și actorie, Facultatea de Muzicologie, București,  2007. Este director la Biblioteca Municipală „Petru Maior" Reghin. A fost membră a Cenaclului „Flacăra", alături de Magdalena Finna, în duetul „Ecou". Este membră a Cenaclului „Lucian Blaga" din Reghin. A debutat cu publicistă în Flacăra, în 1982. A colaborat cu publicistică și poezie în Flacăra, Cuvântul liber, Vatra veche, Opinia reghineană, Gazeta Reghinului, Jurnalul de Reghin ș.a.

A publicat până în prezent volumele de versuri Numele din vis, Editura Tipomur, 2000; Condamnată la viață, Editura Tipomur, 2001; Iubire pe viață și pe moarte, Editura Tipomur, 2002; Neliniștea ciutei, Editura Tipomur, 2006; Partea mea de Golgotă, Editura Nico, 2007; Asediul timpului, Editura Nico, 2012; Sticlă și scrisoare (așteptând sfârșitul lumii), poeme, Editura Nico 2013. Este inclusă în antologia Neprețuitele râuri, Editura Tipomur, 2002, Îmblânzitorul de timp, Editura Tipomur, 2003; Poemele cetății, 2016, Editura Vatra Veche. A editat caseta audio Taina, cuprinzând 15 compoziții proprii, în colaborare cu Alexandrina Copaciu.

A fost distinsă cu Premiul I al revistei Flacăra, la Festivalul de Poezie și Muzică Folk „Baladele Dunării", 1982, Premiul Special al Juriului la Festivalul de Poezie Religiasă „Credo", pentru volumul Neliniștea ciutei, 2006 ș.a.

Volumul de versuri Îndorostenita, după cum se poate vedea chiar din titlu, este un elogiu adus unui frumos și nostalgic sentiment uman - dorul. Doamna Sorina Bloj, așa cum numai domnia sa știe să o facă în stilul original al domniei sale, înfrumusețează dorul prin memorabilele versuri cuprinse în paginile acestei minunate cărți, pe care ne-o oferă cu atâta drag, ca și în cazul altor volume ale sale. Citind versurile din această carte inima tresaltă, sufletul se bucură, mintea se înțelepțește, iar gândurile devin mai curate. Memorabile și expresive în acest sens sunt versurile: Privesc și simt -/trăiesc,/respir și cânt -/grăiesc,/alerg și zbor -/trudesc,/lumină torc -/iubesc.

Sorina Bloj dedică acest volum dorului, pe care îl înnobilează cu atâtea sentimente și emoții pe care le transmite prin versurile cu măiestrie așezate pe foaia albă de hârtie. Poeta e un om sensibil, un suflet curat, cu aplecare spre meditație și cu preocupări spre o viață creștină în comuniune cu Dumnezeu. Prin versurile din această carte autoarea exprimă sentimente, gânduri, emoții, nostalgii, visuri, dorințe, dragoste, toate acestea gravitând în jurul dorului. Prin acest volum, Sorina Bloj se distinge ca un poet complet și un intelectual împlinit.

Sorina Bloj, prin viața și activitatea sa, este și rămâne și pe viitor un model mereu prezent și viu, cu adevărat vrednic de urmat, nu numai pentru cei apropiați ci și pentru toți cei care o cunosc, o apreciază și o prețuiesc.

O felicit pe doamna Sorina Bloj pentru acest minunat volum de versuri, care este un frumos și neprețuit dar pe care domnia sa îl face limbii române, culturii mureșene și românești în general. Poeta Sorina Bloj este astfel un ctitor de cultură românească și se înscrie în galeria celor care fac daruri limbii române literare. Îi doresc mult succes în activitatea creatoare viitoare și o asigur de statornica mea prietenie și de cele mai călduroase sentimente de profund respect și aleasă prețuire.

Lasă un comentariu