Vernisajul Expoziției de Icoane pe sticlă a Taberei, la Căminul Cultural din Sângeorgiu de Mureș

Distribuie pe:

Prin intermediul icoanei, omul credincios, se poate apropia mai ușor de Dumnezeu. Icoana ne ajută să ne deschidem sufletele înspre calea lui Dumnezeu. Fiecare icoană poate deveni făcătoare de minuni, iar prima minune se înfăptuiește atunci când cel ce se apropie cu sufletul, simte mângâierea divină.

Comuna Sângeorgiu de Mureș, o comună pitorească, blagoslovită de Dumnezeu cu oameni destoinici, inimoși și cu suflet mare, a devenit o comună în care desfășurarea activităților culturale este un fapt normal. Comuna a îmbrăcat straie noi și, sub cârmuirea domnului primar ing. Sófalvi Sándor Szabolcs, a obținut Locul II în România, în topul Localităților Culturale, iar în anul 2017 a devenit Localitate Turistică.

Din colaborarea Asociației Culturale „Sfântu Gheorghe", al cărui președinte este domnului Ilarie Gh. Opriș, cu Primăria Comunei Sângeorgiu de Mureș condusă de domnul Sófalvi Sándor și cu Parohia Ortodoxă nr.2 din Sângeorgiu de Mureș, păstorită de domnul Eugen Bărăian, s-a născut Tabăra de Pictură, Icoane pe Sticlă, ediția a VII-a. A fost o tabără rodnică, s-au realizat peste 40 de icoane, cu o atmosferă caldă și plăcută, o tabără care și-a împlinit menirea.

Vernisajul Expoziției Colective a Pictorilor Iconari Sângeorzeni din data de 13 noiembrie 2017 la Căminul Cultural Sângeorgiu de Mureș, a început cu o slujbă de sfințire a icoanelor realizate în tabăra de pictură, care a fost oficiată de preoții Eugen Bărăian, Theodor Maier și Ioan Titieni. Au luat cuvântul: domnul ing. Sófalvi Sándor primar al Comunei Sângeorgiu de Mureș, domnul Constantin Valentin Bretfelean, președintele Asociației Culturale ,,Constantin Romanu-Vivu", domnul Eugen Bărăian preot paroh, doamna Pădurean Klara coordonator artistic, Ilarie Gh. Opriș președintele, domnul Ioan Titieni preot paroh în satul Gledin, domnul Andrei Moscviciov fiu al comunei și domnul profesor Călin Bogătean, încântați de icoanele realizate, au apreciat munca, dăruirea, tehnica utilizată, rafinamentele de culoare care dau icoanelor o notă specială, o tușă specială, tușa Pădurean Klara, o tușă care transformă icoana într-o operă de artă, o tușă care îmbină arta naivă cu arta. Astfel, se trasează un nou curent în pictura icoanelor pe sticlă, un curent al cărui părinte este artista Pădurean Klara.

Pictorii iconari: Balász Krisztina, Claudia Bărăian, Eugen Bărăian, Gabriela Borda, Dorin Dănuț Borda, Gazda Ella, Kulcsár Pârvu Maria, Magyari Juliana, Maria Mera, Orbán Ferencz, Oroian Rita, Cornelia Todoran, Cornel Turcu, Veress Zsuzsa, Bianca Ghiniță din Ploiești și Ioan Titieni din Gledin, îndrumați cu un talent deosebit de doamna Pădurean Klara, coordonator artistic al taberei de pictură, au realizat un număr impresionant de icoane, de o rară frumusețe.

Domnul primar, ing. Sófalvi Sándor Szabolcs, împreună cu domnul Ilarie Gh. Opriș, organizator, și preotul paroh Eugen Bărăian, au oferit diplome pictorilor pentru activitatea artistică. Artiștii iconari au fost premiați de Asociația Culturală „Constantin Romanu-Vivu" din Târgu-Mureș, al cărui președinte este domnul Constantin Valentin Bretfelean, cu o excursie de documentare la Muzeul Național de Icoane pe Sticlă Sibiel, din Județul Sibiu. Excursia a fost un bun prilej de a-l cunoaște pe autorul cărții „Icoanele pe sticlă din Sibiel", domnul Giovanni Ruggieri din Italia.

Nimic nu este întâmplător, lucrarea lui Dumnezeu se înfăptuiește prin oameni, Dumnezeu lucrează prin oameni, sunt oameni care prin harul ce-l au ajung să realizeze lucruri mărețe. Domnul Ilarie Gh. Opriș, doamna Pădurean Klara și părintele Eugen Bărăian sunt oameni care din plinătatea sufletelor dânșilor împărtășesc celor din jur. Ne face o deosebită cinste, nouă, sângeorzenilor, dar și sângeorzenilor adoptivi. Dumnezeu să-i binecuvânteze!!! Cinste, lor!!! Cinste celor ce-au muncit alături de dânșii!!!

Lasă un comentariu