Cutremur politic în Germania - Încercările de coaliție au eșuat: „Auf Wiedersehen"

Distribuie pe:

Așa ceva nu s-a mai întâmplat în Germania de 70 de ani.

„Decât să guvernezi prost mai bine te lipsești…", declară șeful liberalilor anunțând ieșirea intempestivă a partidului din negocierile pentru formarea coaliției guvernamentale: „Auf Wiedersehen"!

Îngrijorare în Germania, panică la Paris, agitație la Bruxelles, un „sfat" de la Moscova, același Brexit din Londra și totală indiferență la Washington.

Ce s-a întâmplat? La 2 săptămâni după alegerile parlamentare din 24 septembrie, 4 partide au intrat în faza tratativelor:

- Uniunea Creștin Democrată (C.D.U.) de mână cu sora mai mică neastâmpărată, Uniunea Creștin Socială (C.S.U.) din Bavaria - ambele de „dreapta"

- Partidul Liberal (F.D.P.) - „dreapta"

- Partidul Ecologist (verzii) - „stânga".

Pentru Angela Merkel (C.D.U.) câștigătoarea alegerilor, surpriza cea mare a fost retragerea Partidului Social Democrat (S.P.D.) în opoziție, partenerul de două legislaturi din Marea Coaliție Guvernamentală (Groko). Noul șef S.P.D., Martin Schulz, învinsul din alegeri la funcția de Cancelar n-a mai suportat discreditarea partidului de „stânga-centru" sub conducerea Cancelarei. „În cădere" fostul fotbalist (ex șef al Parlamentului European) a faultat-o pe adversară, aparent neintenționat. Cine ar fi crezut că Schulz renunță la privilegiile de vice-cancelar, de care au beneficiat predecesorii lui, W. Steinmeier și S. Gabriel, care-i facilitaseră Cancelarei în două legislaturi formarea Marii Coaliții Guvernamentale.

Angela a privit gestul cu zâmbetul pe buze, cu indulgență și cu ingenuitatea aparentă care i-a deschis drumul spre vârful piramidei, în tinerețe. De data aceasta a întâlnit privirea rece și dură a adversarului: „O maestră a înscenării." Începe să înțeleagă Schulz îi îngustează culoarul: „Cu cine va face coaliție? În niciun caz cu AFD, extrema dreaptă și S.P.D. extrema stângă. Rămân doar ecologiștii - „ca nuca-n perete."

„O vom vâna pe Merkel" declara șeful partidului „Alternativa pentru Germania" (12,6% și 30% - Est), care cere împreună cu șefa stângii (9,2%) demisia Cancelarei."

Negocierile de coaliție, soldate după 4 săptămâni cu un eșec s-au desfășurat după cum urmează:

I. Începutul, entuziasm total, prezentarea opțiunilor în principiu;

II. Analiza opțiunilor, există compatibilități, apariții în balcoane, conferințe de presă optimiste. F.D.P. cere desființarea taxei de solidaritate (pt. fosta D.D.R.). C.S.U. reușește limitarea cotei refugiaților la 200.000 pe om etc;

III. Încep disensiunile. „Verzii" cer desființarea producției de cărbune, renunțarea la motoarele cu ardere internă, reîntregirea familiilor de azilanți acceptați;

IV. Intră pe rol Merkel moderatoare. Se lucrează zi și noapte. Începe cearta. Există totuși speranțe. Merkel face un ultim apel la postul TV - A.R.D. În noaptea de 21 nov. F.D.P. părăsește sala negocierilor. Așa-numita coaliție Jamoika ia sfârșit!

A doua zi Angela Merkel îl informează pe F.W. Steinmeier, președintele Germaniei despre situația creată.

Steinmeier (fost membru în S.P.D.) apelează la toate partidele să participe constructiv la formarea unei noi coaliții. Schultz reiterează refuzul!

Ce poate să mai urmeze?

I. „Groko" - între Uniune și S.P.D. Schultz este sub presiunea lui Steinmeier

II. Guvern în minoritate;

III. Noi alegeri.

Lasă un comentariu