FESTIVALUL CONCURS-INTERNAȚIONAL DE INTERPRETARE A CÂNTECULUI POPULAR ,,PETRE SĂBĂDEANU" - 2017

Distribuie pe:

Uniunea Mondială de Folclor I.G.F. și Fundația ,,Șopterean", în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș, Consiliul Local și Primăria Comunei Sântana de Mureș și Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș, au organizat cea de-a II-a ediție a Festivalului concurs-internațional de interpretare a cântecului popular ,,Petre Săbădeanu".

Palatul Culturii din municipiul Târgu-Mureș a fost timp de două zile, duminică - 19 noiembrie 2017, începând cu ora 15,00 și luni - 20 noiembrie 2017, începând cu ora 18,00, gazda celei de-a doua ediții a acestui festival. Deschis tuturor tinerilor interpreți vocali de muzică populară, cu vârsta cuprinsă între 16 și 30 ani, care dovedesc atât calități interpretative deosebite, cât și respect față de portul popular național, acest festival este organizat și cu scopul de a menține vie memoria celui care a slujit de peste 50 de ani cântecul de pe Valea Mureșului prin glasul său curat, puternic și frumos - Petre Săbădeanu, originar din comuna Sântana de Mureș.

Juriul festivalului - specialiști cu experiență în domeniu și personalități ale vieții artistice românești - i-a revenit o sarcină dificilă, să jurizeze. Așa după cum ne-a relatat prof. dr. Dorel Cosma, președintele Uniunii Mondiale de Folclor și director al Ansamblului profesionist Cununa de pe Someș al Palatului Culturii Bistrița, valoarea interpretativă a participanților a crescut de la prima ediție: ,,Mult mai greu ca anul trecut, vocile au fost sensibil egale, interpretările la fel, am fost nevoiți să apelăm chiar la zecimale și fracțiuni de zecimale pentru a face departajarea, foarte apropiate toate notele, și chiar membrii juriului nu au notat foarte diferit unul de altul, ceea ce înseamnă că opinia a fost comună, iar valoarea într-adevăr ridicată a tuturor concurenților."

Vorbind și despre eforturile depuse pentru a deveni acest festival internațional, dar și despre partea organizatorică, prof. dr. Dorel Cosma a spus: ,,Nu este ușor și orice manifestare cât de mică ar fi ea, cât de redusă ca spațiu, ca timp, presupune efort, dar bucuria este cu atât mai mare atunci când vezi că un gând se împlinește, când vezi că se poate realiza ceea ce ce ți-ai propus și la final, dacă publicul, cel care ne judecă este mulțumit, cu atât mai mare poate fi satisfacția și trecem peste greutățile sau peste impedimente care au existat în realizare. Deci, efort există, indiferent cât de calculat este, mic, mare, dar bucuria este la fel de mare, atunci când se atinge scopul propus (...) Partea organizatorică, tot ce ține de realizarea manifestării, aici, acasă la Mureș, aparține Fundației Culturale ,,Șopteran", directorului festivalului Nelu Șoptereanu, care s-a implicat în tot ce înseamnă această manifestare și desigur, partea internațională îmi revine, eu colaborez cu toți colegii mei din Uniunea Mondială de Folclor, am avut în permanență propuneri cu privire la participarea la această manifestare și, iată, s-a concretizat și sunt convins că va crește și anul viitor." De asemenea, referindu-se la ediția viitoare, a adăugat: ,,În următoarele săptămâni vom avea o întâlnire, probabil în Franța, unde la fel vom prezenta manifestarea și sunt convins că anul viitor vor fi mult mai mulți doritori de a veni încoace."

Pe scena festivalului au urcat invitați speciali veniți din străinătate, care au încântat publicul spectator prin susținerea de microrecitaluri, dar și artiști consacrați din România: Ionuț Fulea, Nelu Șopterean, Leontina Pop, Anca Branea, Raluca F. Bogătean, Anuța Toncean Crișan, Oana Vențel, Gabor Mugurel, care au delectat audiența cu melodii de folclor autentic românesc.

Invitatul special a fost Ansamblul profesionist Cununa de pe Someș al Palatului Culturii Bistrița. Soliștii Petre Petruse, Marioara Sigheartău, Anamaria Marti, Ionela Lechințan și Anton Todică, coregrafia Teodor Pușcaș, dirijor Alexandru Demeter, director Dorel Cosma. Bistrițenii au susținut un recital, îndelulung aplaudat de cei prezenți.

De remarcat și aportul deosebit al Orchestrei ,,Hora" a Casei de Cultură ,,Eugen Nicoară" din Reghin, dirijor-prof. Ioan Conțiu, la reușita festivalului.

În acest an, marele premiu al celei de-a II-a ediții a Festivalului Concurs Internațional de Interpretare a Cântecului Popular ,,Petre Săbădeanu" a fost câștigat de Suciu Roxana din Arad.

Artistul Nelu Șoptereanu - director festival, mulțumind tuturor celor care și-au adus aportul la reușita celor două ediții ale festivalului, s-a declarat optimist în ceea ce privește organizarea edițiilor viitoare. Totodată, speră ca pe viitor, marele premiu să rămână în județul Mureș - pe care l-a reprezentat marele interpret de muzică populară Petre Săbădeanu, apreciind valoarea interpretativă a tinerilor mureșeni participanți și câștigători ai premiilor speciale, al premiului III, și al premiului I, al ediției din acest an. În acest sens, a punctat: ,,În județul Mureș sunt formatori și educatori excelenți de muzică populară, denotă ocuparea locurilor fruntașe în topul jurizării, a tinerilor interpreți mureșeni, care au reprezentat cu cinste zona noastră folclorică. Le mulțumesc lor, dar în egală măsură, și dascălilor care se ocupă de formarea lor artistică."

Lasă un comentariu