PRIVIND CU SUFLETUL

Distribuie pe:

În seara zilei de 17 noiembrie 2017, la Sala „Sander" din Sighișoara, a avut loc vernisajul artistei Ligia Coman, care a expus 36 de picturi în acryl, lucrări în ulei și tehnici combinate, expoziție care va putea fi vizitată până în data de 8 decembrie 2017.

Deschiderea a fost făcută de profesorul Daniel Romeo Todea, urmat de primarul Sighișoarei, Ovidiu Dumitru Mălăncrăvean, prefectul județului Mureș, Lucian Goga, preot Protopop Dan Ovidiu și prof. univ. dr. Dorin Ștefănescu, care a vorbit despre lucrările artistei:

„Expoziția de pictură a Ligiei Coman prezintă o explozie florală, flori întotdeauna deschise, dar și posibile capcane în care privirea poate să cadă. Sunt ele doar flori sau mai mult de atât? Transpar prin ele emoții transmise pin actul de creație? Să remarcăm pentru început că ele nu fac parte dintr-un peisaj al lumii. Chiar dacă trimit (prin titluri, bunăoară) la lumea exterioară, picturile sunt reprezentări ale interiorului. Ceea ce vedem sunt scene ale sufletului. Deci un peisaj scufundat care, prin mijloacele artei, ajunge la suprafață, se expune pe pânză și în orizontul vederii. Invizibilul devine astfel vizibil. Miracolul constă în faptul că o suprafață plană, fără profunzime, se scobește potrivit unei profunzimi (…). Un alt aspect de remarcat: permanența mișcării. Nu o mișcare bruscă, tulburătoare, răvășitoare, ci învăluitoare, tandră, aproape hipnotică. Mișcarea e o constantă, tablourile arată curgerea, și chiar dacă par să o fixeze într-un cadru, nu îi oferă decât cadrul. Dar în interiorul acestuia curgerea e o deschidere. Nimic nu e stabil, stabilit; duce către, deschide un orizont. De aceea, lipsa perspectivei propriu-zise e compensată de posibilitatea deschiderii ei spre privitor. Perspectiva e oferită acestuia, dincolo de rama tabloului".

În sală s-au aflat colegi și prieteni, artiști plastici și scriitori, iar seara s-a încheiat cu un moment artistic oferit de „poetul cu chitara", Dinu Olărașu.

Pictura Ligiei rămâne zborul zilnic al unei trăiri în culoare și înălțare spirituală, interiorizarea în bucuria de a simți lina plutire fină de fluture, am fost fascinată privind cele 36 de lucrări, care, de la prima la ultima, mi-au dezvăluit sufletul FOTOGENIC al artistei.

Lasă un comentariu