Zilnic, în România se produc 17 incendii la locuințe! Cele mai multe tragedii au drept cauză coșurile de fum

Distribuie pe:

• Circa 35% dintre incendiile produse la locuințe sunt cauzate de coșurile de fum defecte sau necurățate;

• Aceste incidente tragice, în care anual își pierd viața în medie 190 de persoane, pot fi prevenite dacă apelăm la coșari.

În ultimii cinci ani, în România, s-au produs în medie 6.200 de incendii la locuințe în urma cărora circa 350 de persoane au fost rănite, iar alte190 și-au pierdut viața, potrivit statisticilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (I.G.S.U.). Dintre cele 17 incendii înregistrate zilnic la nivel național, 6 sunt cauzate de coșurile de fum defecte sau necurățate. Mai grav este că, în urma acestor evenimente nefericite,zilnic o persoană este rănită, iar la fiecare două zile o altă persoană își pierde viața.

Acest tip de incidente, care se transformă de cele mai multe ori în tragedii,pot fi cu ușurință evitate dacă apelăm la personal specializat-coșari, întrucât obturarea coșurilor de fum continuă să fie cea mai des întâlnită cauză a incendiilor produse în locuințele românilor. Acesta este și mesajul principal al campaniei de informare ce va fi derulată în perioada următoare de I.G.S.U și E.ON România, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru Siguranță", încheiat de cele două părți în anul 2012.

Este foarte important nu doar să curățăm coșurile de fum, ci să le și verificăm, fiindcă în multe cazuri ne etanșeizarea sistemului de evacuare a gazelor arse generează intoxicații cu monoxid de carbon și, anual, zeci persoane au de suferit. De asemenea, aparatele de gătit nu trebuie folosite pentru încălzirea locuinței. Acestea trebuie utilizate potrivit destinației de bază și supravegheate permanent, pe parcursul folosirii lor. Totodată, pentru evitarea oricăror potențiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz în instalațiile interioare de utilizare, precum și a detectoarelor de incendiu.

Conform I.G.S.U., în perioada 1 octombrie 2012 - 30 septembrie 2017,în România au avut loc peste 31.100 de incendii. Principalele cauze generatoare a situațiilor de urgență rămân coșurile de fum defecte sau necurățate (35%), instalațiile electrice defecte sau improvizate (22,5%) și mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (12,5%).

Întrucât a doua cauză principală a producerii incendiilor este cea de natură electrică, recomandăm consumatorilor să realizeze lucrările de verificare și reparare a instalațiilor electrice, doar cu personal autorizat. Totodată, este absolut necesar ca toate componentele ce prezintă defecțiuni (contacte slăbite, comutatoare, prize, tablouri uzate) să fie înlocuite imediat, iar remedierea acestora să se facă fără improvizații.

 

Lasă un comentariu