BANII ROMÂNIEI (LXIX) VALORI CAPITALIZATE ÎN AFARA ȚĂRII

Distribuie pe:

Străinii domină absolut toate cele 20 de industrii clasificate conform CAEN Rev. 2, mai puțin industria alimentară: de la fabricarea de mașini, produse chimice sau metalurgie și până la medicamente.

Astfel, firmele străine dețin 97% din prelucrarea țițeiului (21 mld. lei afaceri în 2014), 96% din fabricarea autovehiculelor de transport rutier (afaceri de 57 mld. lei în 2014) și peste 80% din industria metalurgică (17 mld. lei afaceri în 2014) sau fabricarea echipamentelor electrice (14 mld. lei în 2014).

Surprinzător, în sectorul IT&C doar telecomul este dominat de firmele străine, cu o pondere de 80%.

În industria software, descrisă conform CAEN de clasele „Activități și servicii în tehnologia informației", „Activități și servicii informatice" firmele private românești „se bat" de la egal la egal cu firmele străine, cu ponderi de circa 50%-50%, atât la cifre de afaceri cât și la productivitate.

Firmele străine dețin în medie 70% din totalul exporturilor de 52 mld. Euro în 2014, conform Băncii Naționale. Cele mai bune poziții la export sunt deținute de firmele private românești în comerț, sticlă și ceramică (50%), alimente, băuturi și tutun (38%), și textile, confecții, pielărie (34%).

În top 100 firme exportatoare în 2014, care contribuie cu 50% la exporturi, sunt doar patru firme cu capital privat românesc: Aramis (mobilă), Interagro SRL (îngrășăminte), Interagro SA (cereale) și Gersim Impex (importator/ exportator telefoane mobile), restul fiind multinaționale.

Studiul prezintă în detaliu topul 50 de firme exportatoare cu capital privat românesc, adică firmele care ar trebui sprijinite pentru a avea prezență mai mare la export a capitalului privat românesc.

Din punct de vedere al distribuției geografice, Constanța, Bacău, Iași, Suceava și Galați sunt cele mai puternice județe din punct de vedere al capitalului românesc. „Polul" capitalului privat românesc poate fi considerat Constanța, unde românii au derulat afaceri totale de 39 mld. lei în 2014.

Ceea ce ar trebui să ne atragă atenția din analiza acestui Studiu este faptul că:

„Deși domină industria, firmele străine au o pondere de doar 24% a valorii adăugate brute la costul factorilor în totalul cifrei de afaceri la industrie față de 30% a firmelor românești, ceea ce arată că în general investitorii străini nu sunt prezenți local decât cu o parte a lanțului valoric. Rezultatul este consistent cu profitabilitatea mult mai redusă a firmelor străine față de firmele private românești".

(va urma)

Lasă un comentariu