Consiliul Superior al Magistraturii, sesizat în legătură cu atacurile la adresa DNA

Distribuie pe:

Direcția Națională Anticorupție (DNA), prin procurorul-șef Laura Codruța Kovesi, cere Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să efectueze verificări cu privire la situația constatată în legătură cu afirmațiile președintelui Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, făcute în Parlamentul României, în cadrul unei declarații de presă, din 22 noiembrie 2017, preluate de majoritatea instituțiilor mass-media din România.

Într-un comunicat de presă, DNA face referire la afirmațiile „de o gravitate extremă", ale președintelui Senatului, și anume: „DNA a devenit un jalnic instrument politic. Tot ceea ce face DNA în ultima perioadă devine limpede ca lumina zilei că face justiție selectivă și că… nu mai am niciun fel de îndoială. Din ce în ce mai mulți români văd lucrul ăsta, această chestiune e foarte gravă, pentru că duce la pierderea încrederii într-o instituție fundamentală care este justiția. DNA face extrem de mult rău și justiției, și percepției pe care o au românii și face rău foarte mult și asupra imaginii pe care noi o proiectăm în străinătate".

„Afirmațiile menționate mai sus sunt de o gravitate extremă, de natură să reprezinte un potential serios de prejudiciu adus unei instituții cu statut constituțional, ale cărei atribuții sunt de investigare a faptelor de corupție la nivel înalt, fiind singura autoritate învestită prin lege să cerceteze fapte de corupție comise, între alții, de către senatori, deputați, membri din România ai Parlamentului European, membri ai Guvernului, secretari de stat ori subsecretari de stat și asimilații acestora, consilieri ai miniștrilor.

Afirmațiile calomnioase și denigratoare sunt făcute de o persoană care ocupă o înaltă funcție de demnitate publică în Statul Român și reprezintă judecăți de valoare cu potențial de a submina autoritatea judecătorească și de a pune în discuție deontologia profesională a magistraților; afirmațiile urmăresc decredibilizarea Direcției Naționale Anticorupție și a activității procurorilor anticorupție, precum și a sistemului judiciar în general, prin inducerea în opinia publică a ideii că activitatea procurorilor nu se desfășoară în limitele cadrului legal; afirmațiile au un impact major asupra opiniei publice, fiind de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar", se arată în sesizarea adresată de DNA Consiliului Superior al Magistraturii. (

Lasă un comentariu