SINDROMUL INIMII FRÂNTE, LA FEL DE PERICULOS CA ȘI ATACUL DE CORD

Distribuie pe:

Oamenii de știință britanici de la Universitatea din Aberdeen, citați de descopera.ro, susțin că stresul emoțional sever poate provoca o afecțiune cardiacă bruscă, fenomen ce prezintă același tip de leziuni pe termen lung ca și un atac de cord.

„Cardiomiopatia Takotsubo sau sindromul inimii frânte afectează cel puțin 3.000 de persoane din Marea Britanie și este, de obicei, declanșată de evenimente traumatice de viață, cum ar fi decesul cuiva apropiat.

În timpul unui atac, mușchiul inimii slăbește până la punctul în care nu mai poate funcționa eficient. Cercetări anterioare au sugerat că daunele cauzate de sindromul inimii frânte sunt doar temporare, însă noi am descoperit acum că efectele sunt permanente, precum cele ale unui atac de cord.

În cadrul studiului, am examinat 37 de pacienți suferinzi, pe o perioadă de doi ani, folosind ultrasunete și examinări RMN.

Concluziile noilor cercetări au arătat că participanții au avut leziuni netratabile ale țesutului muscular al inimii, care au redus elasticitatea și care au prevenit contracțiile complete cu fiecare bătaie de inimă", explică specialiștii britanici.

Potrivit unui alt studiu, realizat de Școala Medicală a Universității americane Harvard, mai mult de 90% dintre cazurile raportate de Takostubo (sindromul inimii frânte) sunt ale unor femei cu vârste cuprinse între 58 și 75 de ani.

„Takotsubo este o boală devastatoare, care poate să lovească brusc oameni de altfel sănătoși. Cândva, am crezut că efectele acestei boli care pun în pericol viața sunt temporare, dar acum putem vedea că ele continuă să afecteze oamenii pentru tot restul vieții lor.

În prezent, nu există un tratament pe termen lung pentru pacienți, deoarece s-a crezut că toți cei care suferă de acest sindrom își vor reveni complet, de-a lungul timpului. Dar această nouă cercetare arată, fără niciun dubiu, că există efecte pe termen lung asupra sănătății inimii, iar pacienții ar trebui tratați în mod similar cu cei care suferă de insuficiență cardiacă", afirmă și experții americani.

 

Lasă un comentariu