OF, CIORBA NE ÎMBOLNĂVEȘTE DE CANCER LA STOMAC?!

Distribuie pe:

Recent, doctorul român Ovidiu Peneș, fondatorul primei Clinici de Management al Vârstei din România, citat de descopera.ro, ne atrage atenția că, dacă vrem o viață mai sănătoasă, ar trebui să scoatem ciorbița tradițională (unul dintre cele mai iubite preparate ale noastre) din meniu, întrucât acest aliment reprezintă una dintre cauzele apariției cancerului la stomac!

„Din cauza ritmului alarmant în care oamenii se îmbolnăvesc de cancer la stomac, medicii români vor să preia modelul japonez, iar controlul la stomac (endoscopia) să fie obligatorie pentru cei trecuți de 30 de ani.

Dieta dezordonată face ca 2.000 de români să afle în fiecare an că au cancer gastric. Surprinzător pentru modul de viață tradițional al românilor, una dintre cauze este ciorba caldă, atât de dragă celor mai mulți dintre noi. Fie că este vorba de ciorbă de burtă, de legume sau de perișoare, efectele asupra stomacului sunt devastatoare. Dacă vrem o viață mai sănătoasă, ar trebui să o scoatem din meniu.

Oare câți dintre noi nu știau că o alimentație sănătoasă începe cu o ciorbă caldă? Însă, știați că „distensia caldă" a stomacului este unul dintre principalii factori de risc în geneza cancerului gastric? Pe lângă asta, o ciorbă nu îți aduce principii nutriționale de calitate. Până și vitaminele, care aveam pretenția că există în această fiertură, sunt distruse prin procesul termic. Deci, înlocuiește ciorba cu o porție de carne slabă, de preferat de pește, legume în formă cât mai naturală (cât mai puțin procesate termic), salată din abundență și uleiuri de origine vegetală", ne sfătuiește dr. Peneș.

Desigur, specialistul care incriminează bunătatea de ciorbiță românească este combătut de multă lume, inclusiv de specialiști, cum ar fi Cătălina Ciobanu, inginer în industria alimentară: „Dom' doctor distruge mitul românesc, conform căruia ciorba este sănătoasă, pentru că are legume, argumentul fiind acela că vitaminele care pretind (nemernice prefăcute) a fi în ciorbă sunt de mult distruse termic. Ei, bine, da, majoritatea vitaminelor sunt sensibile la temperaturi ridicate, însă există și vitamine rezistente la căldură, mai ales că prin fierbere (cum e cazul ciorbei) nu se ating temperaturi la fel de înalte cum avem la coacere sau prăjire, spre exemplu. În plus, vitaminele nu sunt singurele componente care contribuie la formarea valorii nutriționale a unui produs.

Mai avem minerale, care nu se distrug sub nicio formă prin procesare termică. Mai avem proteine, pe care le luăm și din cărnița din ciorbiță, dar și din fasole sau alte leguminoase, pe care le putem adăuga în ciorbă. Sigur, proteinele pot fi denaturate la anumite temperaturi, dar cea de fierbere nu e una dintre ele. Mai mult, ciorba chiar este mai nutritivă decât alte mâncăruri, pentru că, dacă prin alte moduri de preparare, anumite alimente își pierd din valoarea nutritivă, în cazul ciorbei, ceea ce este eliminat din legume și carne trece în zeamă. Sigur, poate că eficacitatea nu e de 100% ca atunci când legumele sunt crude, dar cu siguranță își fac treaba destul de bine având în vedere „trauma termică" prin care au trecut.

În concluzie, toată povestea domnului doctor nu stă în picioare, pentru că acesta a prezentat niște informații fără să aducă argumente solide".

Pentru că românii sunt „ciorbari" din moși strămoși și știu că nimic nu este mai reconfortant decât o delicatesă pe care o apreciază încă din copilărie, să sperăm că nu vor renunța la acest preparat în favoarea fastafood-ului, incriminat de toate studiile științifice ca fiind dăunător sănătății.

Lasă un comentariu