Legea, Știința și... Programul

Distribuie pe:

1. „Fizica, a fost una din pasiunile mele. Ea m-a împins spre anumite limite care nu pot fi depășite decât prin deschiderea spre metafizică, religie, filosofie. Fizica m-a ajutat să înțeleg că e nevoie de un dialog între domenii, ca de plidă între știință și religie. Este clar că dacă știința rămâne în domeniul metodologiei sale, religia este absurdă, iar dacă religia rămâne în domeniul dogmelor, știința este absurdă. Pentru ca ele să se înțeleagă, e nevoie de un limbaj terț, care să fie dincolo de religie și știință, și punte între ele. Este un limbaj transdisciplinar. Este o expresie a unei legături a legăturilor. El permite dialogul între știință și religie, între știință și artă, între poezie și matematică. Dacă nu accepți limbajul acesta, inevitabil ajungi la excluderea celuilalt ".

Basarab Nicolescu (1942-), fizician, filosof, scriitor, profesor universitar, Doctor Honoris Causa al câtorva universități din țară, membru de onoare al Academiei Române, energic animator cultural.

***

2. „În această viață fiecare om, indiferent cine ar fi el are un program de viață. Cu atât mai mult un creștin trebuie să aibă un program de viață duhovnicească. Iată un astfel de program:

a. Să participi la slujbele bisericești în duminici și de sărbători;

b. Să începi ziua și s-o termini cu o rugăciune. La fel ca și începutul și sfârșitul mesei;

c. Să citești zilnic două capitole din Noul Testament;

d. Zilnic să faci Rugăciunea inimii: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul ";

e. În zilele de post să postești.

Teofil Părăianu (1929-2009), preot arhimandrit, duhovnic și predicator deosebit,

scriitor bisericesc

***

3 „LEGILE" sunt sufletul statului, spunea oratorul grec Demostene (384-322 î.H); căci după cum corpul lipsit de suflet cade, tot astfel și un stat se prăbușește, dacă nu are legi. „LEGIUITORUL" care face legile, trebuie „să arate că-i pasă de legi, și chiar mai mult, să aibă aceleași dureri și bucurii ca poporul".

Democrit (460 î. Hr.-360 î.Hr.), filosof grec presocratic

P.S. Dumnezeu I-a zis lui Adam: „Pentru că ai ascultat vorbele femeii tale și ai mâncat din pomul din care ți-am poruncit: „Să nu mănânci", blestemat va fi pământul pentru tine! Cu osteneală să te hrănești din el în toate zilele vieții tale. Spini și pălămidă îți va rodi el și te vei hrăni cu iarba câmpului. În sudoarea feței tale îți vei mânca pâinea ta, până te vei întoarce în pământul din care ești luat; căci pământ ești și în pământ te vei întoarce".

Facere 3, 17-19

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu