APA: SĂ FACEM DIN EA BĂUTURA PREFERATĂ!

Distribuie pe:

Câtă apă trebuie să bem zilnic? Întrebarea este simplă, dar răspunsul nu este ușor.

De-a lungul anilor, studiile au venit cu diverse recomandări și soluții, dar nevoile individuale depind de mulți factori, inclusiv de starea de sănătate, de cât suntem de activi și de zona climatică în care locuim.

Nu există o formulă care să se potrivească tuturor, însă, cunoscând mai multe despre nevoia de lichide a organismului, putem estima câtă apă să bem zilnic.

Beneficiile pentru sănătate ale apei

Apa este componenta chimică principală a organismului și reprezintă aproximativ 60% din greutatea corporală. Pentru a supraviețui, organismul depinde de apă.

Fiecare celulă, țesut și organ din corpul nostru are nevoie de apă pentru a funcționa corespunzător. De exemplu, apa: elimină reziduurile, prin urinare, transpirație și mișcările intestinale; menține temperatura normală a corpului;lubrifiază articulațiile și cartilajele; protejează țesuturile sensibile.

Lipsa apei poate duce la deshidratare. Chiar și o deshidratare ușoară ne poate „seca" de energie și ne poate crea o stare de oboseală.

De câtă apă avem nevoie?

În fiecare zi pierdem apă prin respirație, transpirație, urină și mișcări intestinale. Pentru ca organismul nostru să funcționeze corect, trebuie să completăm rezerva de apă, consumând băuturi și alimente care conțin această substanță vitală.

Deci, ce cantitate de lichide este necesară pentru un adult sănătos, care locuiește într-o zonă cu climă temperată? Academiile Naționale de Științe, Inginerie și Medicină au stabilit că un aport zilnic de lichide adecvat este:

• aproximativ 15,5 căni (3,7 litri) de lichide pentru bărbați;

• aproximativ 11,5 căni (2,7 litri) de fluide pe zi pentru femei.

Aceste recomandări includ apa și alte băuturi ori alimente ce conțin apă. Aproximativ 20% din consumul zilnic de lichide provine, de obicei, din alimente, iar restul din băuturi.

Probabil, ați auzit sfatul: „Beți, zilnic, opt pahare cu apă". E un sfat ușor de reținut și reprezintă un obiectiv rezonabil. Unii au nevoie de mai puțin de opt pahare, alții ar putea avea nevoie de mai multe.

Factorii care influențează nevoile de apă

Sunt unii factori care impun mărirea aportului de lichide:

• Efortul fizic. Orice activitate care ne face să transpirăm impune consumul unei cantități mai mari de lichide. Este important să bem apă înainte, în timpul și după un antrenament. Dacă exercițiile fizice sunt intense și durează mai mult de o oră, o băutură sportivă poate înlocui mineralele din sânge pierdute prin transpirație (electroliții).

• Mediul înconjurător. Vremea caldă sau umedă ne poate face să transpirăm, ceea ce necesită un aport suplimentar de lichide. Deshidratarea se poate produce și la altitudini mari.

• Starea generală de sănătate. Corpul pierde lichide atunci când avem febră, vărsături sau diaree. Alte afecțiuni care ar putea necesita un consum crescut de lichide includ infecții ale vezicii urinare și pietre ale tractului urinar.

• Sarcina sau alăptarea. Femeile însărcinate sau care alăptează au nevoie de mai multe lichide, pentru o hidratare corespunzătoare. Oficiul pentru Sănătatea Femeilor recomandă femeilor gravide să bea zilnic circa 10 cești (2,4 litri) de lichide, iar celor care alăptează 13 cești (3,1 litri) de lichide pe zi.

Alte surse de apă

Pentru a ne asigura necesarul de lichide, nu trebuie să ne bazăm doar pe ceea ce bem. Și unele alimente contează. De exemplu, multe fructe și legume, cum ar fi pepenele verde și spanacul au un conținut de apă de aproape 100%.

În plus, băuturile, cum ar fi laptele, sucul și ceaiurile din plante, sunt compuse mai ales din apă. Chiar și băuturile cu cofeină pot contribui la aportul zilnic de apă. Dar apa „chioară" este cea mai bună alegere pentru că nu are calorii, este ieftină și la îndemână.

Atenție la băuturile energizante! Acestea conțin mari cantități de cofeină, zahăr și tot felul de aditivi.

Menținerea stării de hidratare

Sunteți bine hidratat dacă: simțiți rar senzația de sete; urina este incoloră sau de culoare galben deschis.

Pentru a preveni deshidratarea și pentru a ne asigura că organismul nostru beneficiază de cantitatea de lichide de care are nevoie, să facem din apă băutura preferată. Este, de asemenea, recomandabil:

• să bem un pahar cu apă sau altă băutură fără calorii sau cu conținut scăzut de calorii, la fiecare masă și între mese;

• să bem apă înainte, în timpul și după un exercițiu fizic;

• să bem apă dacă ne e foame: setea este adesea confundată cu foamea.

Deși se întâmplă mai rar, e posibil să bem prea multă apă. Când rinichii nu mai pot elimina excesul de apă, sodiul din sânge se diluează (hiponatremie), fapt ce ne poate pune viața în pericol.

Sportivii (atleții), în special dacă participă la antrenamente lungi și intense sau la evenimente de anduranță, prezintă un risc mai mare de hiponatremie. În general, totuși, consumul prea mare de apă este rar în cazul adulților care urmează un regim alimentar corespunzător. (mayoclinic.org)

 

Lasă un comentariu