COLOCVIU PROFESIONAL ÎN CADRUL ZILELOR BIBLIOTECII JUDEȚENE MUREȘ „PHILOBIBLON MUREȘEAN"

Distribuie pe:

Marți, 21 noiembrie 2017, la sediul Bibliotecii Județene Mureș din strada George Enescu nr. 2, au avut loc o serie de manifestări culturale și profesionale în cadrul zilelor instituției.

La colocviul profesional au participat 29 de bibliotecari aparținând bibliotecilor publice din județul Mureș și 2 bibliotecari de la bibliotecile școlare - unul de la Reghin iar celălalt de la Sighișoara. Aceștia din urmă au venit atrași de spiritul colegial cu care sunt primiți ori de câte ori doresc să participe, apoi de problemele prezentate de metodist, și nu în ultimul rând de atmosfera destinsă, degajată pe toată durata programului.

Cum este și firesc, cuvântul de deschidere l-a avut directoarea Bibliotecii Județene Mureș, dna dr. Monica Avram, care este binecunoscută pentru temperamentul și firescul ei fel de a se manifesta prin care a „încălzit" din start atmosfera ce avea să se prelungească până la finele programului.

Problemelor de ordin tehnic prezentate de metodista dr. ing. Melania Suciu le-au succedat un număr de patru disertații sub titlul generic „Să ne cunoaștem personalitățile". Debutul, o surpriză! Târgumureșeanca Diana Suciu, studentă bursieră în anul terminal al Facultății de Muzică din cadrul Universității „Transilvania" din Brașov - secția canto clasic, operă - venită special pentru eveniment, a prezentat liber momentele esențiale ale vieții, dar mai ales ale celor de mare însemnătate din cariera artistică a idolului său național - mureșeanca Virginia Zeani. Expunerea teoretică a fost însoțită de imagini cu poze, dintre care unele inedite din evoluția artistică a sopranei.

Cea de-a doua prezentare a fost susținută de Lucia Țarălungă, bibliotecar-responsabil la Biblioteca Municipală „Zaharia Boiu" din Sighișoara. Prin subiectul ales, practic i-a adus un omagiu celui ales ca patronim al bibliotecii din localitate.

Următoarele două expuneri au aparținut bibliotecarelor Agyagási Hajnal și Doina Vanca, ambele de la Biblioteca Județeană Mureș, ele evocând personalitățile lui Aranka György - iluminist și literat maghiar, respectiv Alexandru Papiu Ilarian - om politic și revoluționar pașoptist român.

Tot cu această ocazie a fost lansat numărul 6/2017 al revistei „Biblioteci mureșene", revistă accesibilă numai în format electronic la adresa de internet: http://www.bjmures.ro/publicatii/reviste/BiblioteciMuresene/2017 /nr6/6.pdf.

Cele patru autoare și materialele susținute de ele la acest colocviu se regăsesc în paginile revistei menționate, alături de alți autori cu articole de larg interes și o înaltă ținută culturală.

Participanții au mulțumit în finalul programului tuturor celor care s-au ocupat de acest program, respectiv doamnelor Melania Suciu și Ramona Bândilă. La rândul lor, cele două reprezentante ale Bibliotecii Județene Mureș le-au lansat de pe acum o invitație de participare și în 2018, nu înainte de a le ura cele cuvenite pentru apropiatele sărbători de iarnă.

Lasă un comentariu