La Școala Gimnazială ,,Tudor Vladimirescu" din Târgu-Mureș - Plăntuța Prieteniei

Distribuie pe:

„Educația este un vaccin contra violenței" (E.J.Olmos). De la acest Motto a pornit, în anul școlar 2015-2016, un proiect educațional pentru cetățenie democratică și drepturile copilului intitulat „BIG-BROTHER", al cărui scop este prevenirea și diminuarea fenomenului violenței din școală (bullying) prin activități extrașcolare și prin conștientizarea importanței relațiilor interumane bazate pe toleranță și acceptare.

Ca soluție pentru stoparea fenomenului de bullying din școală se propune protectoratul de tip „Big-Brother": fiecare elev din clasa a VIII-a devine „un frate / soră mai mare" (Big-Brother Senior) pentru un elev din clasa a VI-a și fiecare elev din clasa a VII-a devine „un frate / soră mai mare" pentru un elev din clasa a V-a (Big-Brother Junior). Responsabilitățile fratelui mai mare includ: îndrumare, consiliere, încurajare și sprijin necondiționat, demnitate, astfel încât acesta să fie un model demn de urmat pe tot parcursul anului școlar. În acest sens, parteneriatul este pecetluit printr-un angajament colectiv, asumat de elevi în fața profesorilor privind termenii protectoratului, așa-numitul „Jurământ Big-Brother", consolidat apoi printr-o serie de activități de educație extrașcolară.

Prima activitate s-a derulat la sfârșitul lunii octombrie, o dată cu „Sărbătoarea Toamnei". A urmat „Mesajul meu Anti-Bullying", cu ocazia Zilei Anti-violență (din 1 noiembrie), când perechile Big-Brother au realizat împreună mesaje anti-bullying, ce au fost încărcate pe pagina Facebook a școlii, fiind apoi votate de comunitatea online prin LIKE pentru stabilirea câștigătorilor.

„Rondul prieteniei", activitate de educație ecologică, s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute și a presupus plantarea de arbuști ornamentali pe spațiul verde din curtea școlii, din nou în perechea Big-Brother. Unele plăntuțe au fost atât de norocoase încât au primit și nume: Johnny Gălușcă, Kai, Chanyeol, Sehun, Muguraș, Kyungsoo, Chen, Chupsa-Chups, Wendy etc. Mobilizarea elevilor a fost exemplară și au reușit să planteze peste 60 de puieți. Elevii au venit la școală cu lopățele, cazmale, mănuși de plastic și, chiar dacă s-au murdărit de pământ, au savurat momentul de conexiune cu natura, de relaționare „altfel" cu grupul clasă și ne-au arătat „Salutul Big-Brother"!

Așteptăm cu interes următoarele activități!

Lasă un comentariu