SĂRBĂTOARE LA SEDIUL FILIALEI MUREȘENE A ASOCIAȚIEI ARTIȘTILOR PLASTICI DIN ROMÂNIA

Distribuie pe:

Peste o sută de pictori și de admiratori ai creațiilor lor artistice au participat sâmbătă, 25 noiembrie 2017, la festivitatea de inaugurare a SALONULUI ANUAL DE PICTURĂ, organizat de filiala mureșeană AAP în Sala „UNIREA", din Târgu Mureș, sală împodobită cu 96 de tablouri pictate de tot atâția artiști plastici, în anul 2017.

Despre semnificațiile evenimentului cultural au vorbit domnii Ilarie Gh. Opriș, președinte fondator și în exercițiu, Czirjek Ludovic, vicepreședinte, doamna Rodica Olteanu, artist plastic bucureștean. Domniile lor au evocat împlinirile care au înălțat filiala pictorilor mureșeni în topul celor mai longevive și active filiale de profil din România, iar sala „UNIREA", din Târgu-Mureș, în categoria instituțiilor culturale de valoare națională și internațională. Pentru cei care continuă să prețuiască arta, în întregul ei și arta românească, în particular, să îi susțină financiar, material și moral pe artiștii plastici autohtoni, chiar achiziționându-le producțiile, pentru cei care aleg să socializeze cu semenii lor înzestrați cu talente de artă plastică, să-și cultive propriile talente, să se afirme în arta nonfigurativă sau de compoziție, filiala din Târgu-Mureș a AAP este instituția cea mai accesibilă.

Sub îndrumarea profesionistă a neobositului om de cultură Ilarie Gh. Opriș, aici au fost organizate anual cel puțin câte o sută de expoziții de pictură, individuale sau colective ale artiștilor plastici mureșeni sau din alte zone ale României l-i s-a oferit posibilitatea să-și expună creațiile și în alte spații: la Palatul Culturii, Biblioteca Județeană, la sediul redacției ziarului „Cuvântul liber", în Cetatea Medievală, în stațiunea Sovata, în centre culturale din București, Cluj-Napoca, Sighișoara, Reghin, să participe la tabere de pictură în localități din județul Mureș, precum și în afara țării, în Grecia, Croația, Ungaria, Austria, Republica Moldova.

Semnificativ (aproximativ 25%) este numărul artiștilor plastici mureșeni proveniți din rândul vizitatorilor expozițiilor bilunare sau anuale. Unii dintre membrii filialei din Târgu-Mureș, s-au afirmat în învățământul artistic sau au fost promovați în organisme culturale la nivel local și ale Ministerului Culturii și Demnității Naționale. Filiala din Târgu-Mureș s-a impus la nivel național și prin marele număr de membri cotizanți, 146, număr pe care nu îl are nicio altă filială a AAP din România. Secretul reușitelor este simplu și la îndemâna oricui: respectul reciproc, munca împreună, deschidere la îndrumări și observații critice.

Toți cei prezenți la festivitate, expozanți și vizitatori, au fost felicitați de organizatori. În numele tuturor au fost adresate mulțumiri pentru sprijin și ajutor instituțiilor județene ale administrației publice, presei mureșene, în mod deosebit ziarului „Cuvântul liber", postului „ȘTII TV" și nu în ultimul rând Direcției de Cultură Mureș, personal domnului director prof. dr. Nicolae Băciuț, artistului plastic bucureștean, Rodica Olteanu, pentru rodnica sa colaborare, pictorului și omului de afaceri Ioan Victor Cacoveanu, cunoscut colecționar de artă, din Aiud.

Sărbătoarea s-a încheiat cu emoționanta festivitate de înmânare a medaliilor și brevetelor acordate, în numele Asociației, de domnul președinte Ilarie Gh. Opriș membrilor filialei Mureș. Dintre cei mulți distinși, voi numi pe cel mai vârstnic membru fondator, distinsa doamnă Zina Suciu, pe cel mai tânăr artist plastic, eleva Irina Suciu, pe colecționarul I.V. Cacoveanu, distinsele doamne Rodica Olteanu, Ana Maria Crișan, Demeter Magdolna, Lazăr Melinda, pe pictorul și sportivul Barabaș Jozsef. Nu au lipsit tradiționala fotografie de grup și frugala masă comună.

Cu voie bună a început, cu voie bună s-a încheiat festivitatea de inaugurare a celei de-a 41-a ediție a a Salonului anual de pictură de la Sala „Unirea", de pe strada Revoluției din Târgu Mureș. Expoziția poate fi vizitată până la mijlocul lunii decembrie 2017.

 

Lasă un comentariu