SIMION C. MÂNDRESCU, mare personalitate a neamului românesc

Distribuie pe:

,,Numele lui Simion C. Mândrescu se va pomeni veșnic, cât va trăi românismul, căci el a luptat cu toate greutățile, și cu sforțarea-i supremă a reușit, cu mână de fier să zguduie din amorțeală, să toarne în sufletul său dorul de libertate și unire, curajul strămoșesc și legendar al vitejiilor neîntrecute"

Ziarul ,,Ardealul" din 22 Martie 1915

Mare și de toată lauda este truda și osteneala domnului av. VALER COVRIG-CUDREC președintele Asociației ,,Simion C. Mândrescu", la care, într-un gest de adâncă prețuire s-au alăturat Consiliul Județean Mureș, Prefectura Mureș, Primăria și Biserica din localitatea Râpa de Jos, într-un gând și într-o simțire responsabilă de a face totul pentru a nu-l uita pe marele patriot român, om de aleasă cultură SIMION C. MÂNDRESCU, născut pe aceste meleaguri mureșene, care de-atunci dau mereu strălucire și noblețe acestor locuri.

Omagierea lui a avut loc vineri, 24.11.2017, în aula Universității ,,Petru Maior" din Tg.Mureș, ea făcându-se în cadrul simpozionului cu tema: ,,SIMION C. MÂNDRESCU-OMUL DIN UMBRA MARII UNIRI - 70 de ani de la trecerea la cele veșnice, 150 de ani de la naștere".

Prin valoarea participanților la eveniment, cadre didactice universitare, a unor cunoscuți oameni de cultură, a comunicărilor susținute de aceștia, simpozionul a fost unul de înaltă ținută academică, ce îl onorează pe marele dispărut.

Moderatorul întregii activității a fost conf. univ. dr. GIORDANO ALTAROZZI, decanul Facultății de Litere a Universității ,,Petru Maior", care, în cuvântul de deschidere a subliniat faptul că Simion C. Mândrescu a fost ,, o mare personalitate a culturii românești, un organizator desăvârșit de acțiuni cultural-patriotice, un talentat diplomat, un mare patriot român".

Prof.univ. dr. CĂLIN ENĂCHESCU, rectorul Universității ,,Petru Maior" din Tg.-Mureș, a accentuat faptul că, ,,simpozionul face parte din suita unor manifestori omagiale pe care universitatea le desfășoară permanent, tocmai pentru a nu trece în uitare meritele și activitatea unor personalități românești, cu atât mai mult a celor din zona noastră"

Vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, ALEXANDRU CÎMPEANU a adresat calde felicitări tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui important simpozion, arătând că Domnia Sa va sprijini mereu asemenea activități cultural-științifice care să nu lase să se piardă nume de personalități, datini, tradiții și obiceiuri, cele care ne leagă strâns de trecut, pentru a ne lua de acolo tărie, putere, încredere în viitor.

În mesajul domnului dr.LUCIAN GOGA, Prefectul Județului Mureș, transmis prin reprezentantul său organizatorilor simpozionului, s-au adus calde felicitări acelora care au depus eforturi pentru recuperarea marilor personalități din trecut, făcând tot ce e posibil pentru a-i păstra pe aceștia în memoria colectivă cât mai mult timp.

Comunicările, foarte importante, de valoroare, interesante, au fost susținute de: conf.univ.dr. MIHAI DRAGANOVICI (Simion C.Mândrescu, întemeietorul germanisticii moderne în Romania), care a prezentat pe larg cariera germanistică a lui Mândrescu; prof.univ.dr. VASILE DOBRESCU (Simion C.Mândrescu și Liga pentru unitatea culturală a tuturor românilor) o expunere extrem de valoroasă, de bine documentată, ce definește personalitatea celui omagiat; conf. univ. dr. GIORDANO ALTAROZZI (Simion C.Mândrescu și constituirea Ligii voluntarilor români în Italia) o temă inedită ce a scos în evidență talentul de foarte bun organizator al lui Mândrescu în timpul cât a fost în Italia; jurnalistul LAZĂR LĂDARIU, redactor șef al cotidianului Cuvântul Liber (Simion C. Mândrescu: diplomat patriot) a scos în evidență virtuțile de mare și iscusit diplomat-patriot al lui Mândrescu în timpul celor 2 ani cât a fost la post la Tirana, timp în care a făcut din Albania centrul românismului din Balcani; prof. DIMITRIE POPTĂMAȘ (Mențiuni istorice și literare despre Simion C. Mândrescu în scrierile lui Vasile Netea) o lucrare vastă, cu informații noi care interesează lumea istoricilor; prof. MIHAI ARITON MIRCEA (Contribuții notabile ale lui Simion C. Mândrescu la folcloristica națională) o temă inedită, bine documentată și argumentată; preotul FLORIAN FRANC (Profesorul Simion C. Mândrescu și Protopopul Simion Popescu, întemeietori de școală în învățământul românesc) un subiect de noutate, bine documentat și articulat. Domnia

Sa ne-a prezentat și ce anume intenționează a întreprinde, împreună cu autoritățole locale în viitor, în ceea ce privește permanentizarea unor acțiuni care să facă cunoscută vasta activitate a lui Simion C. Mândrescu.

Numai simpla enumerare a temelor prezentate de vorbitori ar fi de ajuns pentru a ne face o idee despre marea personalitate a lui Simion C. Mândrescu, om de cultură, filolog, întemeietor de școală germanistică la noi în țară, talentat diplomat, politician iscusit, editor de cărți, folclorist, președinte a numeroase ligi, asociații, fundații înființate de el în țară și străinătate și peste tot și toate, mare și bun patriot român.

Iar atunci când osemintele sale vor odihni în cimitirul din Râpa de Jos, arzătoare dorință a preotului , a autorităților și locuitorilor acestei frumoase așezări mureșene, (locul nașterii sale), doar atunci el se va întoarce pe deplin acasă, pentru aș dormi aici în liniște și pace, veșnicia. Până atunci avem însă datoria de a face tot ce este posibil pentru a nu-l uita, pentru a fi mereu cunoscut de toți cei care vor veni după noi, pentru a-l putea ține astfel nemurit, neam după neam, în pomelnicul timpului.

Surpriza serii a constituit-o prezența octogenarei Nana COVRIG, cea mai veche descendentă a neamului Mândreștilor, ce ne-a împărtășit, vădit emoționată, momente trăite de ea alături de ,,unchiul" Simion C. Mândrescu, unele imortalizate în câteva fotografii de epocă.

Frumos gând, înălțător și de mare ținută gest , făcut de conducerea Universității ,,Petru Maior" din Tg. Mureș, atunci când s-a gândit în a-și omagia un distins înaintaș, ce a pornit în lume de-aici, din căușul pătimitului nostru Ardeal, spre a se măreții în fapte mari și bune, spre toată cinstea și lauda lui, omul care din umbra timpului său a făcut extrem de multe lucruri folositoare pentru Marea Unire.

Lasă un comentariu