MULȚUMIM, VADIM! (V)

Distribuie pe:

Reacția poporului

La auzul veștii morții lui Vadim, marea majoritate a românilor s-a întristat. Reacțiile unor apropiați ai mei m-au pus însă pe gânduri și, văzând cum Presa încearcă să minimalizeze importanța decesului marelui patriot și să manipuleze mentalul colectiv, am decis ca într-o oarecare măsură să încerc să așez lucrurile în matca lor și să le spun românilor cum: unui preot din Mureș i s-a refuzat publicarea textului despre Vadim; o bibliotecară din Olt a plâns pe timpul emisiunii TV cu înmormântarea; un ofițer din Bistrița intuiește că „băieții" l-au eliminat pe Vadim „din schemă" (ca și pe mai tânărul patriot V. Hogea); un preot din Sibiu l-a pomenit pe Vadim, la Sfânta Liturghie, chiar și la o distanță de câteva zile după decesul acestuia etc.

Înmormântarea

La înmormântarea lui Vadim, la Cimitirul Ghencea Civil, chiar dacă au venit prea puține personalități, s-a reunit lume multă (ziarul Adevărul) - mii de oameni fluturând steaguri tricolore (Libertatea, Click). Slujba de înmormântare a fost oficiată de 16 preoți ortodocși, în frunte cu preotul care i-a fost naș de cununie lui Vadim. Însuși întâistătătorul Bisericii Ortodoxe, Patriarhul Daniel, a remis familiei un mesaj de condoleanțe în care l-a numit pe Vadim credincios, erudit, patriot și bun orator. Totodată, Patriarhul a ținut să precizeze că Vadim „va rămâne în memoria românilor pentru pasiunea și spiritul său dinamic", precum și faptul că îl va pomeni în rugăciuni „cu recunoștință". Convoiul mortuar, însoțit de militari, a fost urmat de 4 camioane cu coroane și flori. Din mulțimea prezentă, o voce a strigat la un moment dat: „Plânge țara, Vadime - ai ținut cu acest popor"! După ce slujba de înmormântare s-a terminat, prieteni și mai puțin prieteni au ținut cuvântări. Prietenul Tribunului, istoricul M. Dogaru, a spus: „El a pus țara mai presus de orice". Apoi, înainte de coborârea sicriului în mormânt, fanfara militară a intonat Imnul României, după care ostașii din Garda de Onoare au tras focuri de armă.

Remarcabil a fost gestul de omenie pe care l-a făcut V. Ionici (fostul viceprimar al Bucureștiului) de a fi achitat plata funeraliilor, deși fusese criticat de Vadim. În ziua următoare, Presa a fost când rezonabilă (Libertatea, Evenimentul zilei, Click), când ironică (România liberă l-a trecut pe Părintele Patriarh la rubrica „încasează" pentru declarația favorabilă făcută despre Vadim!), când batjocoritoare (Adevărul i-a numit gloată pe participanții la funeralii, iar Cațavencii l-au considerat în chip răutăcios pe Vadim ca fiind „un scandalagiu politic, un dușman al democrației, al bunului simț".

 

Lasă un comentariu