5 remedii care nu trebuie să-ți lipsească iarna din casă

Distribuie pe:

Din trusa ta de remedii naturale nu trebuie să lipsească, în sezonul rece, antiinflamatoarele blânde și ceaiurile care ajută digestia după mesele mai „grele". Depresia și virozele respiratorii pot fi și ele combătute natural.

1. Echinaceea

În anotimpul virozelor respiratorii, ar trebui să avem la îndemână soluții pentru întărirea imunității, iar echinaceea este una dintre cele mai bune opțiuni. Această plantă stimulează activitatea celulelor cu rol de apărare a organismului, dar are și proprietăți antivirale, ce o recomandă în caz de gripă și de răceli. Un avantaj este și modalitatea comodă de administrare, fiind disponibilă în farmacii sau în magazinele naturiste sub formă de comprimate (eventual în combinație cu vitamina C, zinc sau cu propolis) sau de tinctură. Echinaceea se poate administra atât cu scopul de a preveni îmbolnăvirea, cât și ca tratament. Se iau câte 1-1,5 g de echinaceea pe zi dacă optezi pentru comprimate, iar tinctură se administrează în doze de câte o linguriță, de trei-patru ori pe zi. Curele de întărire a imunității se fac lunar, câte șapte-zece zile.

2. Ginkgo biloba

Temperaturile scăzute produc o constricție a vaselor de sânge, iar pentru persoanele care au probleme circulatorii, aceasta înseamnă mâini și picioare reci în permanență. Circulația periferică poate fi stimulată cu remedii care produc vasodilatație, iar printre cele mai bune dintre ele se numără ginkgo biloba. Acesta poate fi administrat foarte comod, sub formă de comprimate, câte o tabletă dimineața și la prânz sau după indicațiile din prospect. Atenție, acest remediu nu este recomandat copiilor, gravidelor, femeilor care alăptează și persoanelor care au probleme de coagulare a sângelui!

3. Rozmarinul

Zilele mai scurte și mai mohorâte ne predispun la depresie în sezonul rece. Dacă simți că ți-ai pierdut interesul pentru orice activitate sau dacă ai devenit pesimist ori irascibil, încearcă un remediu blând pentru stările tale: rozmarinul. Această plantă foarte aromată, pe care o poți folosi și în preparatele culinare, este un excelent tonic al sistemului nervos, indicat în depresia hibernală. Îl poți administra sub formă de pulbere, câte o linguriță, de două-trei ori pi zi. Pentru a-ți recăpăta pe deplin tonusul psihic, este recomandat să urmezi o cură mai îndelungată, de 10-14 zile.

4. Gheara diavolului

Odată cu frigul și cu umezeala, se accentuează și durerile reumatice. Persoanele care știu că suferă de o formă de reumatism degenerativ (cauzat de uzura cartilajelor articulare) trebuie să aibă în casă în sezonul rece tratamente cu efect antiinflamator. O alternativă la antiinflamatoarele din farmacii, care au efecte adverse, este planta numită gheara diavolului. În compoziția acesteia există substanțe analgezice care calmează durerile articulare. Gheara diavolului se găsește sub formă de tinctură sau de decoct, dar cea mai ușoară cale de administrare o reprezintă comprimatele. În general, sunt recomandate trei tablete pe zi, dar, dacă durerile sunt severe, se pot lua până la șase comprimate pe zi.

5. Busuiocul

În sezonul rece, avem tendința de a mânca mai mult și mai frecvent alimente bogate în grăsimi decât în celelalte anotimpuri. Cu atât mai mult pentru că se apropie mesele mult prea îmbelșugate de Sărbători, ar trebui să avem în casă remedii care să ajute digestia. Uleiul volatil conținut de busuioc are proprietăți antiseptice și poate calma spasmele abdominale. De asemenea, el este util și pentru eliminarea gazelor intestinale, având un efect similar cărbunelui medicinal. Aceste probleme de digestie se pot trata cu infuzie de busuioc, preparată dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă clocotită (se beau trei căni pe zi), sau cu câte o linguriță de tinctură diluată în apă, după fiecare masă principală.

 

Lasă un comentariu