ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI, SĂRBĂTORITĂ LA TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Ceremonia organizată cu prilejul Zilei Naționale a României - 1 Decembrie 2017, dedicată cinstirii memoriei eroilor neamului românesc, care prin jertfa lor au devenit adevărați făuritori ai unității naționale, a debutat ieri în municipiul Târgu-Mureș, la Monumentul Latinității (Lupa Capitolina) din Piața Victoriei, la ora 12.

Mii de mureșeni, cu steaguri tricolore românești, oficialități locale, veterani de război, parlamentari de Mureș, primari, consilieri județeni și locali, directori de instituții descentralizate, elevi și studenți au participat la manifestările organizate cu acest prilej.

Secretarul de Stat în Ministerul Afacerilor Interne, dl comisar șef de Poliție Mihai Dan Chirică, și comandantul Garnizoanei Târgu-Mureș, au trecut în revistă garda de onoare, după care artistul Ciprian Istrate a creat un moment emoționant, prin intonarea Imnului Național al României, susținut de marea majoritate a celor prezenți.

Doamna Raluca MARIAN, profesor la Colegiul Național ,,Alexandru Papiu Ilarian" a făcut o incursiune în universul interior, pentru a ne reaminti de ,,omul frumos", de nevoia de menținere a umanității, a ființei pure, conștiente de traseul ei în timp și peste timp.

Un sobor de preoți a oficiat serviciului religios - TE DEUM, iar ceremonialul militaro-religios, a fost urmat de alocuțiuni despre Marea Unire de la 1918.

Despre importanța momentului aniversat a vorbit dl prof.univ.dr. Cornel SIGMIREAN.

Momentul artistic susținut de actrița Cristina HOLTZLI de la Teatrul Național din Târgu-Mureș împreună cu dl Viorel MORNEA - artist amator, din localitatea Turda - a emoționat numeroasa asistență, din Piața Victoriei Târgu-Mureș.

În continuare, secretarul de Stat în Ministeul Afacerilor Interne, dl comisar șef de Poliție Mihai Dan Chirică, a prezentat mesajul Prim-ministrului Mihai Tudose cu ocazia Zilei Naționale a României - 1 Decembrie 2017.   

„1 Decembrie le-a adus românilor demnitate și îndeplinirea idealului național. Centenarul Marii Uniri este angajamentul nostru pentru redefinirea valorilor naționale. Centenarul Marii Uniri va fi nu doar un moment de marcare a istoriei ci, mai ales, un punct de reper pentru repunerea la locul cuvenit a identității naționale. La mulți ani, România! La mulți ani, românilor din țară și de pretutindeni! La mulți ani tuturor celor care trăiesc în România!", se arată în mesajul citat.

Prefectul județului Mureș, dl dr. Lucian Goga, a prezentat mesajul ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, cu ocazia Zilei Naționale a României.

Primarul municipiului Târgu-Mureș, dl dr. Dorin Florea, și-a început discursul cu urarea de ,,La mulți ani!" adresată târgumureșenilor, felicitându-i pe toți cei prezenți la manifestare. Edilul a afirmat că dorește ca începând cu 1 ianuarie, toate manifestările să fie dedicate Centenarului Unirii, spunând: ,,Vă rog să vă puneți drapelele de acum încolo la fiecare geam, pentru că drapelul se poartă în suflet, se apără, și se scoate cum a fost scos la 1 Decembrie, o dată pentru totdeauna."

Dl Alexandru Cîmpeanu - vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, în alocuțiunea sa, a relevat importanța istorică a Zilei Naționale a României, a subliniat remarca istoricilor de prestigiu, care apreciază că ,,Marea Unire de la 1918 este punctul astral al istoriei naționale".

Pentru cinstirea memoriei eroilor neamului românesc care prin jertfa lor au devenit adevărați făptuitori ai unității naționale s-au depus la statuia ,,Lupa Capitolina", coroane de flori, din partea următoarelor instituții: Senat - Horea SOPORAN și Cristian CHIRTEȘ); Camera Deputaților - Dinu SOCOTAR, Lavinia COSMA și Marius PAȘCAN; Guvernul României - prefect Lucian GOGA și secretar de stat în M.A.I. Mihai Dan CHIRICĂ; Primarul municipiului Târgu-Mureș - dr. Dorin FLOREA; Consiliul Județean Mureș - vicepreședinte Alexandru Cîmpeanu și Ovidiu Dancu; Garnizoana Târgu-Mureș.

Participanții au urmărit o paradă cu tehnica militară specifică diferitelor arme. Pe acordurile cântecului patriotic „Treceți batalioane române Carpații", a avut loc defilarea gărzii de onoare, a echipajelor și a tehnicii militare și de intervenție aparținând structurilor locale din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională.

Parada portului popular mureșean a încheiat ceremonia dedicată Zilei Naționale a României - 1 Decembrie, din Piața Victoriei.

Lasă un comentariu