PERSOANELE SINGURE RISCĂ SĂ DEZVOLTE DEMENȚĂ

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea Regală din Londra, citați de descopera.ro, au constatat că persoanele de vârstă medie care trăiesc singure prezintă riscuri mai mari de a dezvolta demență.

„Studiul nostru a fost realizat pe 1.449 de persoane de vârstă mijlocie, care au oferit informații despre stadiul în care se aflau relațiile lor. 21 de ani mai târziu, aceștia au fost supuși unor teste pentru a putea stabili dacă sufereau de demență, constatându-se că 139 dintre participanții la studiu prezentau anumite deteriorări la nivel cognitiv, iar 48 dintre aceștia sufereau de maladia Alzheimer.

După ce am luat în calcul factorii care ar fi putut contribui la dezvoltarea acestor boli, am descoperit că persoanele implicate într-o relație sunt mai puțin predispuse demenței, întrucât implicarea într-o relație de cuplu este una dintre cele mai intense forme de socializare și de stimulare intelectuală.

Studiul a scos la iveală faptul că persoanele căsătorite sau cele care trăiesc în concubinaj prezintă cu 50% mai puține riscuri de a dezvolta demență, în timp ce persoanele divorțate care nu s-au mai implicat într-o relație prezintă riscuri de trei ori mai mari de a dezvolta demență, iar persoanele care au rămas văduve de tinere și au preferat celibatul prezintă de șase ori mai multe probabilități de a suferi de această boală.

Explicația constă în faptul că oamenii căsătoriți se descurcă mult mai bine din punct de vedere financiar, mariajul fiind un factor care contribuie inclusiv la îmbunătățirea stării de sănătate. Partenerii se pot încuraja în adoptarea obiceiurilor sănătoase, oferindu-și un sprijin social important.

De asemenea, mariajul asigură dezvoltarea capacității creierului, creșterea nivelului de educație și menținerea unei vieți mentale și sociale active. În concluzie, viața de cuplu și grija reciprocă a partenerilor pot contribui decisiv la reducerea riscului de demență.

Totuși, persoanele singure nu ar trebui să se îngrijoreze prea mult, deoarece există multe alte modalități de diminuare a riscului de a dezvolta demență, cele mai eficiente dintre ele fiind o alimentație sănătoasă, efectuarea de exerciții fizice în mod regulat, renunțarea la fumat, dar și implicarea în viața socială", explică specialiștii britanici. 

Lasă un comentariu