LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

27 Noiembrie 1940, îndoliată zi pentru poporul român, cât și pentru lumea științifică mondială, zi în care a fost asasinat mișelește de către Garda de Fier, în pădurea Stejnic, un titan al culturii românești, un munte de înțelepciune, NICOLAE IORGA.

La ,,Casa Iancului", prin cuvântul doamnei cercetător MARIANA PLOEȘTEANU, am omagiat marea personalitate românească, cea care, într-o lungă perioadă de timp a făcut fală lumii culturale românești și mai ales a celei istorice.

Născut la 5 iunie 1871 la Botoșani, copil de o inteligență rară, absolvent al Facultății de Litere din Iași, membru al Academiei Române, 1897, Nicolae Iorga a scris, până la moartea sa, 27 Noiembrie 1940, peste 16.000 de titluri în peste 700 de periodice, cuprinzând în ele probleme de istorie, cultură și civilizație românească și străină, filozofie, etc. Este autorul ,,Istoriei Românilor", 10 volume, a presei, a învățământului, a cuvântului, președinte a numeroase ligi, fundații, asociații în țară și străinătate. A înființat Universitatea de Vară de la Vălenii de Munte, Institutul de Studii Sud-Est Europene, Revista ,,Semănătorul". În 1907 devine membru în Adunarea Deputaților, mai apoi senator și prim-ministru 1931 - 1932. ,,Doctor Honoris Causa" a mai multor universități din întreaga lume, întemeitor de noi discipline universitare, mare patriot român. Despre unirea din 1918 a scris peste 700 de articole. A lăsat în urma lui 7 volume de memorii și însemnări zilnice, o sursă de aur pentru istoricii noștri.

Ei sunt oamenii cei mari și rari, lăsați ca troițe veghetoare pe lunga cărare a vieții și istoriei noastre pentru a ne nemurii numele și neamul, pentru a-l face cunoscut lumii așa cum a fost și s-a vrednicit el în timpurile cele de dinaintea noastră.

În a doua parte a activității noastre, doamna dr. MILANDOLINA BEATRICE DOBOZI istoric cercetător, cunoscută personalitate din cadrul arhivisticii mureșene, ne-a prezentat tema ,,Anul 1918 în periodicul ,,Revista Arhivelor", o temă inedită, extrem de interesantă, bine documentată pe bază de înscrisuri și documente, începând din 1958, anul primei apariții a acestei reviste. Așa am aflat că până în 1962 doar doi autori au făcut câte o mică referire la Unirea din 1918, subiectul fiind ,,tabu" la acea dată. Articolul ,,1 Decembrie 1918" din 1968 (50 de ani de la unire), primul dedicat unirii este foarte confuz, lapidar, cu multe neadevăruri și cu multe exagerări în alte părți, conform doctrinei epocii.

Abia după 1971 se relaxează cenzura și încep să apară mici frânturi despre unire, iar în perioada 1978-1979 apare un supliment al revistei cu 29 de articole în referire la unire. Așa se face că de la înființare, 1958 și pănă în 1989, în revistă au apărut doar 49 de articole referitoare la Marea Unire din 1918. Ne mândrim că marele om cultură IOAN RANCA, fost director al arhivelor mureșene, a scris și Domnia Sa, în 1987, un articol despre unire în această revistă.

În finalul activității, poeții MARCOCI DORIAN, SILVIU RAȚIU și subsemnatul au citit din creațiile lor câteva frumoase poezii care au mângâiat sufletul celor prezenți.

Lasă un comentariu